Je komt er achter dat je zwanger bent. Gefeliciteerd! Misschien is dit wel één van de eerste symptomen die je kreeg; zwangerschapsmisselijkheid. Ruim 60% tot 80% van de zwangeren krijgt hier mee te maken.
Een bekend symptoom tijdens het eerste trimester (de eerste 12 weken) is zwangerschapsmisselijkheid. Heel vervelend natuurlijk. Juist nu je zo gezond mogelijk wilt gaan eten voor jou en je kindje krijg je plots geen hap meer door je keel. Maar hoe komt dat eigenlijk?
Oorzaak
De oorzaak is nog niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk heeft het te maken met de verandering van de hormoonhuishouding. Het lichaam produceert meer oestrogeen en begint het HCG-hormoon (zwangerschapshormoon) aan te maken. Dit hormoon zorgt voor veranderingen in het lichaam en kan misselijkheid tot gevolg hebben. De ene persoon lijkt gevoeliger voor het HCG-hormoon dan de andere. Zo’n 20-25% ervaart geen last van misselijkheid tijdens de zwangerschap.
Wist je dat?
Bij een meerlingzwangerschap wordt er ook meer HCG aangemaakt en dus kan er mogelijk meer last zijn van zwangerschapsmisselijkheid.
Het HCG-hormoon bereikt zijn piek zo rond de 10 weken en neemt hierna geleidelijk af. Dit is ook de reden dat de meeste zwangeren na het eerste trimester (12 weken) minder of geen last meer hebben van misselijkheid.
Tips
- Eet en drink liever wat vaker kleine beetjes door de dag heen
- Gemberthee kan helpen om de misselijkheid te verminderen
- Vermijd een lege maag: een lege maag verergert het gevoel van misselijkheid. De maag wordt anders te zuur
- Vermijd pittig, zuur, zwaar en vettig eten, dit kan de misselijkheid verergeren
- Spoel bij erge misselijkheid de mond of neem iets fris, zoals een pepermuntje
- Neem voldoende rust wanneer je dit nodig hebt
- Wanneer eten niet gaat, maar drinken wel, probeer dan eens (lichte) fruitsmoothies en soepen te maken. Voeg aan de smoothie wat (volle) melk/yoghurt/kwark toe voor extra eiwitten
Hyperemesis Gravidarum (afgekort HG)
HG is extreme misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap. De klachten zijn dan zo erg dat zwangeren onvoldoende voeding en vocht binnen kunnen houden. Tekenen van uitdroging kunnen een aanwijzing zijn voor HG. Ook gewichtsafname van tenminste 5% door onvoldoende voedingsinname kan een gevolg zijn. HG kan de gehele zwangerschap duren. Wanneer iemand in het verleden een zwangerschap met HG heeft doorstaan, betekent dit niet dat zich dit bij een volgende zwangerschap herhaald.
Behandeling bij HG
Wanneer het vele overgeven de dagelijkse activiteit belemmert, kan een art medicatie voorschrijven om de misselijkheid te verminderen. In uiterste gevallen, bij een vochttekort, kan er worden gekozen voor een infuus om het vochttekort en om de elektrolyten, vitamines en mineralen op pijl te houden.
Wil je graag persoonlijk voedingsadvies over gezonde voeding tijdens de zwangerschap? Of heb je hulp nodig bij overige voedingsgerelateerde vragen? Onze diëtisten staan voor je klaar. Neem contact op me onze receptioniste via: 023 557 33 44 of stuur een mailtje naar receptie@dewinter.nl. Een telefonisch consult is ook altijd mogelijk!