Zwangerschapsdiabetes

Wat is zwangerschapsdiabetes?

Zwangerschapsdiabetes, ook wel Diabetes Gravidarum genoemd, is een tijdelijke vorm van diabetes. Het kan zijn dat tijdens de zwangerschap het lichaam tijdelijk minder goed reageert op insuline, het hormoon wat de bloedsuiker regelt. Normaal gesproken maakt het lichaam bij zwangerschap extra insuline aan om deze bloedsuiker goed te regelen, maar bij zwangerschapsdiabetes gebeurt dit niet goed of niet goed genoeg. Met als gevolg: er blijven te veel suikers in je bloed zitten. Dit kan gevolgen hebben voor de baby (o.a. een te grote baby, waardoor de bevalling moeizamer kan gaan).

Elke zwangere vrouw wordt getest op haar nuchtere bloedwaarde. Het kan zijn dat hier al te zien is dat de suiker te hoog is. Het kan ook zijn dat een vrouw met extra risico op zwangerschapsdiabetes een extra onderzoek krijgen.

Wie loopt meer risico?

Wanneer heb je meer risico op het krijgen van zwangerschapsdiabetes? Onder andere als:

  • je een BMI van 30 of hoger hebt;
  • je in een eerdere zwangerschap ook al zwangerschapsdiabetes hebt gehad;
  • je eerder een baby kreeg van meer dan 4500 gram;
  • jouw vader, moeder, broer of zus diabetes mellitus type 2 heeft;
  • je van Hindoestaanse, Arabische of Noord-Afrikaanse komaf bent;
  • je PCOS (polycysteus-ovariumsyndroom) hebt.

De glucose tolerantietest (GTT)

De diagnose zwangerschapsdiabetes kan worden vastgesteld na een GTT (glucose tolerantietest). Dit is een test waarbij je op je nuchtere maag een suikerdrankje moet drinken en de test gebeurt vaak in de 24ste tot 28ste week van de zwangerschap. Heb je al eerder zwangerschapsdiabetes gehad? Dan kan het zijn dat de test al in de 16de tot 18de week van de zwangerschap wordt uitgevoerd.

Na het drinken van het suikerrijke drankje, wordt na 1 en na 2 uur je bloedsuiker gemeten om te kijken of je lichaam zelf voldoende insuline aanmaakt om de suikers in je bloed op te nemen. Ligt een van deze 2 waarden boven de richtlijnen? Dan heb je zwangerschapsdiabetes.

De diëtist

Vrouwen met een te hoge suiker, worden door de verloskundige doorverwezen naar de dietist met wie zij nauw samenwerkt.

Samen met de diëtist wordt er naar het huidige voedingspatroon gekeken en wordt er besproken welke voedingsadviezen belangrijk zijn om op te volgen.

Voedingsadviezen

Allereerst is het belangrijk dat de juiste hoeveelheid koolhydraten per dag goed verdeeld worden. Dit betekent dat het beter is om 6 kleine maaltijden per dag te nemen dan 3 grote. Ook is het advies om suikerrijke producten zo veel mogelijk te laten staan. Suikerrijke tussendoortjes zoals snoep, koek en chocolade kunnen worden afgeraden. Maar denk bij het verminderen van suikerrijke producten ook aan het laten staan van suiker in de koffie en thee en het laten staan van frisdrank en vruchtensappen. In vers fruit zit ook suikers, maar gelukkig mag je nog 2 stuks per dag (verspreid over de dag) eten. Ook bij de warme maaltijd zijn er belangrijke voedingsadviezen waaronder het gebruik van enkel volkorenproducten. Uiteraard kan de diëtist hier heel goed bij helpen!

Binnen ons team hebben wij een diëtist gespecialiseerd in zwangerschapsdiabetes. Heb je na het lezen van dit artikel behoefte aan voedingsadviezen? Of heb je andere voedings-gerelateerde vragen? Neem gerust contact op of neem een kijkje op onze website: www.dewinter.nl tel: 023 5573344 receptie@dewinter.nl We zijn werkzaam in de regio Noord- en Zuid Holland maar een telefonisch consult is ook altijd mogelijk!

 

 

Laatste nieuws & blogs

Blog

Ik eet uit emotie, en nu?

Enkele maanden geleden zijn we met alle collega-diëtisten van Voedingsadviesbureau De Winter naar de scholing ‘Emotie-eten de baas’ geweest. Interessant én leerzaam. Ik heb altijd

Lees verder »