Zo ga je met je eetgedrag om!

‘Ik ga altijd eten als ik boos ben!’ of ‘ik moet eten als ik een ander zie eten of wanneer er eten in de buurt is’ en ‘het is bij mij alles of niets’. Herken jij jezelf in deze omschrijvingen? Lees hier wat voor type eter jij bent!

Soorten eetgedrag
Bij iedereen past een type eetgedrag. Over het algemeen zijn er drie soorten: Lijngericht, emotioneel (bijvoorbeeld binge eating disorder) of extern eetgedrag. Ieder heeft zijn eigen kenmerken waaraan je ze kunt herkennen. Echter herkennen veel mensen zich in meerdere vormen. In deze blog worden de kenmerken omschreven en worden er tips gegeven om hier mee om te gaan.

Herken je eetgedrag
De lijngerichte eter is veel bezig met zijn of haar gewicht. Hierbij worden periodes van streng lijnen afgewisseld met het toegeven aan het hongergevoel. Door deze onregelmatigheden van lijnen en overeten ben je bekend met het zogeheten jojo-effect. Je slaat maaltijden over omdat je aan de lijn doet en zodra je een koekje neemt, volgt vaak het hele pak.

Als emotionele eter vind je het lastig om honger van emoties te onderscheiden. Wanneer je tegenslag, stress of vermoeidheid ervaart eet je meer. Deze emoties kunnen bij jou ook zorgen voor eetbuien. Het eten wordt gezien als ‘troost’.

De externe eter is vooral gericht op de omgeving. Wanneer je eten ziet, ruikt of proeft raak je al snel in de verleiding. Je hebt hierdoor moeite om maat te houden bij het eten van producten die je lekker vindt en luistert niet zo goed naar de behoefte van je lichaam.

Tips
Lijngerichte eter
• Let op een volwaardige voeding. Eet zes keer op een dag, waarvan drie hoofdmaaltijden. Dit heeft iedereen nodig, ook als je gewicht wilt verliezen;
• Een dieet is meestal iets tijdelijks. Streef liever naar het veranderen van je leefstijl;
• Lukt het om gezond te eten? Beloon jezelf met iets dat niets met voeding te maken heeft.

Emotionele eter
• Sta gevoelens toe en richt hier de aandacht op. Deze zijn niet weg te halen door te eten;
• Zoek afleiding op emotionele momenten, ga iets doen dat je ontspant;
• Beweeg! Door sporten krijg je vat op je gevoelens en het leert je om signalen vanuit het lichaam te herkennen;
• Vraag je altijd af waarom je eet;
• Haal gezonde producten in huis en maak afspraken met jezelf wanneer je iets lekkers mag nemen(bijvoorbeeld op zaterdag en woensdag).

Externe eter
• Kook niet meer dan nodig is, zo voorkom je dat je nog een keer opschept;
• Spreek vaste eetmomenten af en eet zoveel mogelijk op eenzelfde plek;
• Richt je tijdens het eten op je maaltijd en laat je niet afleiden door de tv, je telefoon of een krant. Eet bewust: neem de tijd voor de maaltijden en luister naar je lichaam.
• Maak een boodschappenlijstje met producten die je echt nodig hebt en ga geen boodschappen doen met een lege maag;
• Bedenk voordat je naar een feestje of etentje gaat wat en hoeveel je neemt. Laat je niet verleiden door anderen en houd je aan de afspraken.

Online gratis advies?
Wil je ons volgen? Dat kan! Zo heeft Voedingadviesbureau De Winter een eigen Facebook pagina en is dagelijks op Twitter te volgen via VDW-twit.

 

Laatste nieuws & blogs

Nieuws

Train jouw buik!

Gewichtheffen, sprinten, kogelstoten, fitness en ga zo maar door. Prestaties spelen hierbij vaak een grote rol. Om een betere prestatie te krijgen, is er best

Lees verder »
Blog

Hersenen en voeding

Je hersenen gebruiken meer energie dan elk ander orgaan in je lichaam. Van iedere hap eten die we eten gaat 20% van de energie naar

Lees verder »
Blog

Histamine intolerantie

In de praktijk zie ik veel cliënten met maag-darm problemen en andere diverse klachten. Een deel hiervan blijkt histamine intolerantie te hebben en reageert heel

Lees verder »