Wie spreekt de waarheid

Nieuwe sportscholen en gezondheidsprogramma’s schieten als paddenstoelen uit de grond. Toch zijn we opnieuw zwaarder geworden. Maar liefst 60% van de mannen en 44% van de vrouwen heeft tegenwoordig overgewicht. Alle afslankboeken en dieethypes ten spijt neemt dat aantal nog ieder jaar toe.

Deskundigen spreken elkaar tegen
Er zijn al vele methodes ontwikkeld die overgewicht moeten tegengaan. Maar deskundigen, ook wetenschappers, spreken elkaar vaak tegen. Een eenduidige methode die voor iedereen werkt is ver te zoeken.

Zijn het de calorieën, de koolhydraten of de hormonen?
Als je wilt afvallen moet je minder calorieën tot je nemen dan je verbruikt, aldus voedingsprofessor Dr. Martijn Katan. Of je deze calorieën nu uit appels haalt of uit kwark, het gaat om de balans tussen wat je inneemt en wat je verbruikt.

Dr. Frank, internist en schrijver van het bekende dieetboek, houdt er een andere visie op na. Als je wilt afvallen schrap dan alle koolhydraten uit je voeding, stelt hij. Je valt daardoor keihard af, wat een motivatieboost zou geven.

Volgens levensmiddelentechnoloog Dr. Ralph Moorman draait alles om hormonen. Door zo veel mogelijk puur te eten en terug te gaan naar de eetgewoonten van de oertijd zou de smaakbeleving veel intenser worden. Dus geen pakjes en zakjes en onbegrijpelijke e-nummers meer.

De ene huisarts adviseert de patiënt het Cambridge-dieet terwijl de andere huisarts volhoudt dat het erom gaat je leefstijl te veranderen en je beter niet aan radicale diëten kunt beginnen.

Niet op één lijn
Voeding is complexe materie. Wat gezonde voeding is en wat wel of niet helpt om af te vallen zijn ingewikkelde vragen waar geen eenduidig antwoord op te geven is.
Leg 10 voedingsonderzoeken over hetzelfde onderwerp naast elkaar en je zult zien dat er 10 verschillende uitkomsten zijn. De manier van onderzoeken is telkens weer verschillend, en er zijn talloze factoren waar rekening mee gehouden moet worden.

Er komen dan ook evenzoveel theorieën uit waarbij wij als professionals het kaf van het koren moeten zien te scheiden. Dat maakt het vak boeiend en spannend, maar verklaart ook waarom iedere professional weer een andere waarheid vertelt.

Een voedingsstijl die bij je past
Hoe weet je nu als individu welke professional je moet geloven? Kies vooral een voedingsstijl die bij je past en waar jij je prettig bij voelt. Houd daarbij ook in je achterhoofd dat je lijf een bepaalde hoeveelheid voedingsstoffen nodig heeft. Om een voorbeeld te geven: ikzelf ga graag een paar keer per week naar de sportschool om een uurtje te spinnen. Deze inspanning zou ik nooit kunnen doen zonder een fatsoenlijk ontbijt met koolhydraten.

Theorie versus praktijk
In iedere theorie over gezonde voeding en afvallen zit dus wel een kern van waarheid. Maar theorie blijft theorie, en wondertheorieën bestaan niet. Het gaat erom dat jij een oplossing vindt die je in de praktijk kunt volhouden: dát is de sleutel tot succes!

Laatste nieuws & blogs

Blog

Ik eet uit emotie, en nu?

Enkele maanden geleden zijn we met alle collega-diëtisten van Voedingsadviesbureau De Winter naar de scholing ‘Emotie-eten de baas’ geweest. Interessant én leerzaam. Ik heb altijd

Lees verder »