Weer vrienden met je weegschaal, hoe fijn is dat?

Je hebt een gezellig weekend achter de rug.
Heerlijk getafeld met vriendinnen of je gezin en de
wijntjes plus het toetje gingen er ook prima in.
Zondag neem je nog een nootje, een kaasje en om het af te sluiten besluit je een feel good film te kijken. Maar dan sta je maandag op de weegschaal en ziet dat je toch wat bent aangekomen. Heb je daar de hele week voor getraind in de sportschool en op je eten gelet? Heel deprimerend en daar steekt het rottige gevoel de kop op.

Hoe zorg je ervoor dat je weegschaal weer je beste vriendin wordt?

We maken het allemaal wel eens mee: je stapt op de weegschaal, ziet een getal oppoppen dat ver boven je streefgewicht zit en voelt je gelijk rot. En dik. Zo veel met de weegschaal bezig zijn, kan behoorlijk demotiverend zijn. En dat terwijl die cijfertjes eigenlijk niets zeggen over hoe het echt met je gaat,want een stabiel gewicht heeft een marge van twee kilo. Dat verschil komt onder meer door vocht. Stel: je bent uit eten geweest en hebt daardoor wat zouter gegeten of wie weet komt je menstruatie eraan: dan kan het gebeuren dat je extra vocht vasthoudt. Het is persoonlijk hoe gevoelig je daarvoor bent. Daarnaast weegt ook je lengte mee. Logisch, zul je zeggen, maar veel mensen gaan daar een beetje aan voorbij. Ze denken dat iemand van 1,65 m hetzelfde idealegewicht heeft als iemand van 1,80 m. De beste manier om te checken of je een gezond gewicht hebt, is je tailleomtrek. Je taille is de plek waar vet zich vooral rond de organen ophoopt: een goed gewicht met teveel vet rondom je middel, is dus eigenlijk veel nadeliger. Je meet je tailleomtrek door een meetlint rond het slankste deel vanje taille te leggen: een tailleomtrek van meer dan 88 cm bij vrouwen en 102 cm bij mannen geldt als ongezond. Maar voordat je tailleomtrek de nieuwste graadmeter wordtvoor je humeur: wees aardig voor jezelf. Maak realistische doelen en stel de lat niet te hoog. Kijk hoe je jezelf kunt motiveren: wacht niet met het kopen van dat ene leukejurkje totdat je je streefgewicht hebt bereikt, maar koop nu alvast iets waarin jij straalt en je goed voelt. Met een positief steuntje in de rug bereik je veel meer dan met een mineurstemming na de zoveelste sessie op de weegschaal.

Eten is emotie

Afvallen klinkt zo simpel; gewoon minder eten en minder sporten. Toch? Voor mensen met eet- en gewichtsproblemen gaat die vlieger vaak niet op, omdat eten voor hen onlosmakelijk is verbonden met emoties. Met alleen een voedingsadvies komen zij niet ver; het gaat erom hoe ze met eten omgaan en waar ze tegenaan lopen.

Wil je meer informatie over gezonde voeding en weer vrienden zijn met je weegschaal? Of heb je behoefte aan individuele begeleiding?
Neem gerust contact op met de diëtisten van Voedingsadviesbureau de Winter, ze denken graag met je mee!

In het basispakket

Dieetbegeleiding is ook in 2015 opgenomen is het basispakket.
Voedingsadviesbureau De Winter, www.dewinter.nl  tel: 023-5573344  info@dewinter.nl

Laatste nieuws & blogs

Blog

Ik eet uit emotie, en nu?

Enkele maanden geleden zijn we met alle collega-diëtisten van Voedingsadviesbureau De Winter naar de scholing ‘Emotie-eten de baas’ geweest. Interessant én leerzaam. Ik heb altijd

Lees verder »