Wat te doen bij een verhuizing?

Door Cilia Liklikuwata

Afgelopen maand ben ik verhuisd. Door alle drukte en hectiek schoot gezond eten er een beetje bij in. Op het moment van schrijven, is het gasfornuis nog steeds niet geleverd en zitten we al een tijdje zonder. Eten bestellen of afhalen leek een makkelijke en snelle oplossing, maar na een paar dagen kwam dit mijn neus uit. Uiteraard is pizza, kapsalon en toko een niet zo heel gezonde keuze om meerdere keren per week te eten…

Regelmatig spreek ik cliënten op mijn spreekuur die midden in een verhuizing of in een verbouwing zitten of die bijvoorbeeld een nieuwe keuken krijgen en hierop moeten wachten. Dat betekent: niet kunnen koken of ‘te druk zijn’ om een hele maaltijd te bereiden. Ik geef graag wat tips (en spreek nu uit eigen ervaring) hoe om te gaan met dit soort situaties:

  • Probeer de keuken zolang mogelijk intact te houden, als dat kan. Zorg in ieder geval voor een gasfornuis, oven en/of magnetron. Dan kun je een heel eind komen!
  • Is er iemand die eventueel voor je kan koken? Of kun je ergens terecht om aan te schuiven tijdens het diner? Ik kon bijvoorbeeld (dank je mam!) geregeld aanschuiven bij mijn ouders thuis en wat was het fijn om weer vers gekookte groenten te eten! 
  • Een maaltijd afhalen is super handig, tegenwoordig gaat het steeds sneller via de telefoon en komen ze het brengen tot aan de drempel. Bekende afhaalmaaltijden zijn natuurlijk de pizza, shoarma en de frituur van de snackbar. Probeer dit in ieder geval te beperken. Vaak zijn dit maaltijden hoog in calorieën en laag in vitamines, mineralen en vezels, wat betekent dat je sneller weer trek kunt krijgen.
  • Ben  je toch wat meer afhankelijk van de bezorg- en afhaalmaaltijden, zorg dan dat je overdag genoeg groenten binnen krijgt. Kies voor extra plakjes komkommer op de boterham of wat snoeptomaatjes tussendoor!
  • Neem een keer een gevulde maaltijdsalade van de supermarkt. Denk aan caesarsalade of een Italiaanse salade met mozzarella en tomaatjes. Vaak zit hier (witte)pasta of aardappel in. Wil je liever iets zonder pasta, dus koolhydraatarm? Koop een rauwkost salade (vaak met sla, tomaat, komkommer) en voeg een blikje tonijn er aan toe!
  • Mocht je weer de mogelijkheid hebben om te koken of om een maaltijd op te warmen: tegenwoordig bestaan er veel ‘stoom’ maaltijden, heel erg makkelijk te bereiden en vaak ook met genoeg (>200 gram) groenten erin.
  • Als het koken dan weer langzaam op gang komt: probeer dubbele porties te maken en in te vriezen! Super handig voor als er weer een drukke dag aankomt en je krap in tijd zit om een maaltijd te bereiden.
  • In de supermarkt zijn tegenwoordig verspakketten te verkrijgen. Dit is een doos waarin alle producten inzitten welke je nodig hebt voor het te bereiden gerecht. Op de doos zelf staat het recept, denk aan soep, curry, mousaka, lasagne of risotto.

Succes!

Mocht je na het lezen van bovenstaande tips het fijn vinden om een persoonlijk voedingsadvies te ontvangen? Neem gerust contact op met één van onze diëtisten. We zijn werkzaam in de regio Noord- en Zuid Holland. Online een afspraak inplannen is ook mogelijk! Zie onze website www.dewinter.nl of neem contact op met ons via 023 5573344 of stuur een mail naar receptie@dewinter.nl

Laatste nieuws & blogs

Blog

Ik eet uit emotie, en nu?

Enkele maanden geleden zijn we met alle collega-diëtisten van Voedingsadviesbureau De Winter naar de scholing ‘Emotie-eten de baas’ geweest. Interessant én leerzaam. Ik heb altijd

Lees verder »