Wat staat er in de (koel)kast van diëtist Laura van Dijk?

Regelmatig krijg ik, wanneer ik vertel dat ik diëtist en leefstijlcoach ben, de vraag of ik geen ongezonde dingen eet en in huis heb. Hoewel ik dagelijks bezig ben met gezondheid en voedzame producten, heb ik zeker producten in huis die minder voedzaam zijn. Klinkt misschien gek, maar ook dat is gezond!

Vandaag neem ik je mee in mijn (koel)kast en laat ik je vijf producten zien, die standaard in huis zijn. Sommige producten zijn meer voedzaam voor je lichaam dan andere. Met voedzaam bedoel ik: bevatten meer vezels, eiwitten, gezondere vetten, minder toegevoegde suikers en/of meer vitamines en mineralen. 100% voedzaam eten doe ik zeker niet. Binnen een gezond en gevarieerd eetpatroon horen ook vullende producten, zoals koek, chips en chocola. Dit houdt je eetpatroon in balans, leuk en zeker lekker!

  1. Volkoren speltbrood
    Ikzelf ben bekend met PDS: prikkelbaar darm-syndroom. Bij het eten van volkoren tarwebrood (op dagelijkse basis) ervaar ik een meer opgeblazen buik. Spelt is een graansoort die voor je darmen ‘zachter’ is om te verteren. Daarbij let ik wel op de volkoren variant! Bevat extra vezels, wat je darmen erg prettig vinden.
  2. Cola zero of light

Zeker op spreekuurdagen vind ik het heerlijk, tegen het einde van de middag, een glaasje koude cola te drinken. Het geeft mij een kleine oppepper. Hoewel bepaalde zoetstoffen darmklachten kunnen veroorzaken bij een dagelijkse hoge inname (bijvoorbeeld: dunnere ontlasting), is een glaasje cola zero of light op z’n tijd niet erg.

  1. Breaker high proteïn of Skyr to Go van de Lidl

Eiwitten en vetten geven ons een verzadigend gevoel. Daarom combineer ik mijn tussendoortjes, zoals een stukje fruit of volkoren koekje, met een Breaker of Skyr to go. De eiwitten in deze producten vertragen de opname van suikers uit het stukje fruit, waardoor ik langer ‘vol’ zit.

  1. Schuddebuikjes

Heerlijk op brood, cracker of als extra toevoeging bij mijn yoghurt, volkoren granola en fruit.

  1. Koolzaadolie
    Thuis eet ik niet zoveel vis. Dit komt onder andere doordat mijn vriend vegetarisch is. Om mijn lichaam de kans te geven de omega-3-vetzuren EPA en DHA binnen te krijgen, wat een vis aanmaakt door het eten van algen, kies ik voor koolzaadolie. Koolzaadolie bevat het omega-3-vetzuur ALA. ALA kan je lichaam, in kleine hoeveelheden, omzetten aar EPA en DHA.

Wil je een persoonlijk advies bij het kunnen maken van betere productkeuzes voor jouw gezondheid? Neem gerust contact op met één van onze diëtisten. We zijn werkzaam in de regio Noord- en Zuid Holland. Online een afspraak inplannen is ook mogelijk! De diëtist zit in het basispakket van de zorgverzekering. www.voedings-advies.nl tel: 023 5573344 receptie@voedings-advies.nl

Laatste nieuws & blogs

Blog

Ik eet uit emotie, en nu?

Enkele maanden geleden zijn we met alle collega-diëtisten van Voedingsadviesbureau De Winter naar de scholing ‘Emotie-eten de baas’ geweest. Interessant én leerzaam. Ik heb altijd

Lees verder »