Wat is nou een voedzame lunchsalade?

Eindelijk, dat denken de meeste mensen. Eindelijk breekt de zomer weer aan. De lange broeken worden ingeruild voor rokjes en de boterhammen worden ingeruild voor frisse maaltijdsalades.
Maar hoe zorgen we er nou voor dat deze salade toch een bewuste, gezonde, maar vooral een volwaardige maaltijd wordt? Er is niets vervelender dan binnen 1 uur alweer trek hebben, omdat je salade niet voedend genoeg was. Regelmatig hoor ik mensen zeggen “eet je alleen dat?” of “ben je op dieet?”.  Alsof een maaltijdsalade alleen niet voedzaam kan zijn. In dit blog worden er tips gegeven welke componenten cruciaal zijn voor een volwaardige en lekkere maaltijdsalade, waarbij het honger gevoel verleden tijd is.

Een kleine introductie is hierbij wel vereist. Net zoals de warme maaltijd bestaat uit verschillende componenten (zoals vlees(-vervangers) , aardappels, pasta of rijst en groente) is dit ook noodzakelijk voor een voedzame maaltijdsalade.
Gebruik de restjes van de vorige dag, dit kan een prima uitgangspunt zijn voor jouw maaltijd salade, denk hierbij aan gekookte aardappels, rijst, quinoa of groente.

1. Het geheim van een lekkere salade? Niet volgens een recept bereid! Neem eens een kijkje in je koelkast en mix en match een salade bij elkaar.

2. De basis van een salade is groen, neem hiervoor sla (er zijn vele soorten sla, bijvoorbeeld rucola, veldsla of botersla) of verse blad spinazie (ongeveer 75 gram).
De hoeveelheid hangt af van wat voor groenten je er verder doorheen wilt doen;

3. Geef je salade voldoende kleur met groenten. Bijvoorbeeld wortels, komkommer, (bos)ui, bleekselderij, radijs, sperziebonen, koolsoorten, broccoli, paprika, courgette of tomaat. Eigenlijk zijn alle soorten groenten te gebruiken;

4. Je kunt kleur natuurlijk ook creëren met fruit, lekker verfrissend en gezond. Bijvoorbeeld een gesnipperd appeltje, peer, aardbeien, perzik, druiven of frambozen en vele andere soorten fruit;

5. Kook, eventueel de avond ervoor, peulvruchten, (volkoren)pasta of aardappels. Dit draagt bij aan een langer verzadigd gevoel. Neem per lunchportie zo’n 30 gram;

6. Voeg een portie gerookte kipfilet, biefstuk, vis (100 gram), ei, kaas (bijvoorbeeld: 60 gram geitenkaas, mozzarella of feta) of noten (bij voorkeur 40 gram ongezouten en ongebrande) toe.
Let op: wanneer je verschillende soorten toevoegt (bijvoorbeeld vlees en ei) dan doe je er verstandig aan om de hoeveelheden te minimaliseren. Anders overheerst het in je salade. Mocht je ervoor kiezen een koolhydraatarme salade te maken, dan kun je bijvoorbeeld weer extra vlees én noten toe voegen of avocado zodat de salade wel voedzaam blijft;

7. Breng op smaak met (verse) kruiden. Verse kruiden geven een extra bite. Kruiden die het altijd goed doen zijn basilicum, peterselie, koriander, kerrie, bieslook en/of tijm;

8. Neem de dressing apart mee. Op het laatste moment toevoegen zorgt ervoor dat je salade lekker knapperig blijft. Kies als dressing bijvoorbeeld balsamicoazijn, dressing op basis van yoghurt, sojasaus of een scheutje extra Virgin olijfolie.

Ook heerlijk als salade to-go. Wedden dat jouw collega’s jaloers worden?

Lunch tip: maak je salade al de avond van te voren, scheelt s’ morgens tijd!

Wil je meer informatie over gezonde voeding en beweging? Of heb je behoefte aan individuele begeleiding? Neem gerust contact op met de diëtisten van Voedingsadviesbureau de Winter.

In het basispakket
Dieetbegeleiding zit ook in 2015 in het basispakket.
Voedingsadviesbureau De Winter, tel: 023-5573344  receptie@dewinter.nl

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Laatste nieuws & blogs

Nieuws

Het jojo-effect voorkomen

Geschreven door: Donna, onze diëtist in opleiding ‘Hoe kun je het jojo-effect voorkomen?’, dit is een vraag die laatst naar voren kwam tijdens een cursus.

Lees verder »