Op mijn spreekuur wordt regelmatig gevraagd hoe mijn voedingspatroon eruit ziet. Normaal gesproken vraag ik altijd aan mijn cliënten hoe hun voedingspatroon eruit ziet. Het leek mij dan ook leuk om de rollen eens om te draaien. Ik probeer vooral geen regels op te stellen en mijzelf niet te beperken. Balans en lekker eten zijn belangrijke waardes voor mij.
Waar let ik allemaal op?
- Ik probeer voedzame keuzes te maken door voor vezelrijke en/of eiwitrijke voedingsmiddelen te kiezen.
- Vocht is belangrijk. Minimaal twee liter vocht lukt makkelijk. Dit verdeel ik goed over de dag.
- Balans is belangrijk voor mij. Ik gun mijzelf ook af en toe een stukje pure chocolade en daar geniet ik enorm van!
- Ik eet dagelijks rond de 400 g groenten per dag. Dit lukt niet altijd met de warme maaltijd, daarom probeer ik tussendoor ook rauwkost te nuttigen.
- Mijn darmen gaan erg goed op probiotische voedingsmiddelen en ik vind ze heerlijk! Daarom maak ik dagelijks gebruik van kefir, augurken, zuurdesembrood en yoghurt.
- Doorgaans probeer ik mijzelf te houden aan zes eetmomenten en probeer deze zoveel mogelijk te variëren.
- Groente en fruit van het seizoen vind ik het lekkerst. Dit is klimaat- en milieuvriendelijker en scheelt ook voor de portemonnee.
Ontbijt
Meestal eet ik dan een schaaltje halfvolle kwark of yoghurt met een handje blauwe bessen of ander rood fruit, 2-3 eetlepels ongezoete muesli en soms nog een klein handje ongezouten pecannoten of walnoten.
Tussendoor
Tussen 8 en 9 uur kom ik aan op mijn werk en drink ik meestal nog een kopje thee en tussendoor veel water. Rond 10-11 uur heb ik nog een klein tussendoortje. Dit kan verschillen van een stukje fruit of een handje noten tot een volkorencracker met hüttenkäse, een gekookt eitje of een klein schaaltje kwark. Soms drink ik nog een glas kefir. Dit is eiwitrijk en probiotica voor mijn darmen.
Lunch
Rond 12.30 uur ga ik lunchen en bij droog weer een wandeling maken. Mijn lunch kan variëren tot twee volkoren boterhammen of zuurdesembrood met kaas, kipfilet, hummus of een groentespread, of crackers in plaats van brood. Als ik meer tijd heb of wat restjes van de vorige dag heb liggen, neem ik een salade mee met een goede eiwitbron en/of peulvruchten, een warme maaltijd of een quiche.
Tussendoor
Dan heb ik rond 16 uur nog een snack. Meestal eet ik dan snacktomaatjes of andere groentes. Of een cracker met hartig beleg.
Avondmaaltijd
Dit is onwijs gevarieerd en wisselend. Ik ben dol op pasta, maar ik eet meestal maar eens in de week een pastagerecht met veel groenten en een stukje vlees/vis/kip of soms vega door gebruik te maken van peulvruchten of een vleesvervanger. Ik ben niet zo een fan van AVG (Aardappel, Groente en Vlees), maar ook dat komt weleens voor. Gisteravond heb ik bijvoorbeeld een bloemkoolsteak gemaakt uit de oven met geroosterde worteltjes, hummus en kikkererwten om het gerecht mee te garneren. Onwijs voedzaam en lekker! Uiteraard zijn er ook dagen dat ik geen energie heb om een uitgebreide maaltijd te maken. In de winter eet ik dan een schaaltje warme havermout met gebakken appeltjes, walnoten en kaneel. Ook dat hoort erbij!
Tussendoor
Gisteren heb ik in de avond een kopje thee gedronken en twee stukjes pure chocolade gegeten. Dit doe ik drie keer in de week en is een genietmoment voor mij. Op andere dagen eet ik soms nog een schaaltje kwark met een klein beetje fruit.
Wil je iemand die met je meedenkt op eetgebied, voor variatie of inspiratie?
Maak gerust een afspraak via 023-5573344 of mail naar receptie@dewinter.nl