De diëtist helpt bij Ziekte van Crohn

Liggende vrouw met buikklachten

De ziekte van Crohn is een chronische ontsteking in het maag-darmkanaal. De ontstekingen kunnen overal voorkomen: van de mond tot aan de anus. Vaak beperken ze zich echter tot het darmkanaal, waarbij steeds gedeeltes van de darmwand ontstoken zijn.

Tussen je vijftiende en je dertigste ontstaat meestal de ziekte van Crohn en het komt iets vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Waardoor de ziekte precies ontstaat, is nog niet bekend. Waarschijnlijk spelen meerdere factoren een rol: erfelijkheid, voeding, roken en de soort bacteriën in de darm.

Bij de ziekte van Crohn wisselen twee fases elkaar af. In de remissiefase zijn de klachten minder dan in de exacerbatiefase, wanneer de ontstekingen opvlammen.

De ontstekingen kunnen verschillende klachten veroorzaken, zoals:

  • Diarree (soms vermengd met bloed of slijm);
  • Buikpijn;
  • Verminderde eetlust;
  • Misselijkheid;
  • Braken;
  • Vermoeidheid;
  • Koorts;
  • Pijnlijke, gezwollen gewrichten.

Niet iedereen heeft last van al deze klachten.

Door de ontstekingen in de darm kunnen vitamines en mineralen minder goed worden opgenomen. Hierdoor kan op lange termijn botontkalking ontstaan. Daarnaast hebben sommige mensen last van een lactose-intolerantie.

Remissiefase

Tijdens een remissiefase is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten en eventuele tekorten, die zijn ontstaan tijdens een exacerbatiefase, aan te vullen. Door middel van bloedonderzoek kun je zien of je een tekort hebt aan verschillende voedingsstoffen. Een arts zal indien nodig extra vitamines of mineralen voorschrijven.

Exacerbatiefase

Tijdens een exacerbatiefase kan het zijn dat je extra voedingsstoffen nodig hebt. Dit is afhankelijk van de ernst van de ontsteking(en). Een exacerbatiefase vraagt veel energie van het lichaam, waarvoor vaak een energie- en eiwitrijk dieet nodig is.

Een volwaardige en gevarieerde voedingspatroon kan helpen bij het verminderen van ontstekingsklachten. Het is belangrijk om het risico op tekorten zo veel mogelijk te beperken. Dit kun je doen door bepaalde producten in grotere hoeveelheden te eten of eventueel vitaminepreparaten te slikken. Bij sommige medicatie heb je bijvoorbeeld extra calcium en vitamine D nodig. Calcium komt met name voor in zuivelproducten en vitamine D in halvarine, margarine, vette vis en eieren.

Het kan voorkomen dat je geen vast voedsel kunt verdragen. In dat geval kun je drinkvoeding gebruiken. De arts of diëtist zal je hierin adviseren.

Waar kun je verder op letten?

  • Zorg voor regelmaat in je voedingspatroon: 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes per dag;
  • Drink minimaal 1,5 tot 2 liter vocht per dag;
  • Gebruik minimaal 500 milliliter melkproducten per dag;
  • Eet 2 keer per week vis, waarvan minimaal 1 keer per week vette vis (zoals zalm, haring of makreel).

Wanneer je door de ontstekingen of eventueel medicijngebruik minder eetlust ervaart, kan de diëtist je helpen om op een gezond lichaamsgewicht te blijven. Ook controleert hij/zij of je alle voedingsstoffen dagelijks binnenkrijgt.

Samen met jou ontwikkelt de diëtist een voedingspatroon dat bij je past, wat je lichaam dagelijks nodig heeft en de klachten van Crohn vermindert. 

  • Als je de ziekte van Crohn hebt;
  • Als je weinig eetlust ervaart;
  • Als je ongewenst gewicht verliest;
  • Als je een eenzijdig voedingspatroon hebt;
  • Als je vermoed dat je een tekort hebt aan bepaalde vitamines en mineralen;
  • Als je een lactose-intolerantie hebt;
  • Als de darmklachten blijven aanhouden;
  • Als je veranderingen merkt in de ontlasting.