Voortraject Gastic Bypass

De meest uitgevoerde ingreep, wat onder de bariatrische chirurgie valt, is de Gastric Bypass. Bij een Gastric Bypass wordt de maag verkleint tot een maagpouch (klein voormaagje). Daarnaast wordt er een omleiding gecreëerd bij de dunne darm (bypass). Kortom: door de verkleinde maag kan je minder eten en drinken tot je nemen en wordt het ingenomen voedsel niet volledig verteerd door de omgeleide dunne darm. 

Je komt in aanmerking voor een Gastric Bypass wanneer je: 

  • tussen de 18 en 65 jaar oud bent;
  • een BMI > 40 hebt, óf;
  • een BMI > 35 hebt in combinatie met aandoeningen veroorzaakt door het overgewicht (bijvoorbeeld hoge bloeddrukdiabetes, hoog cholesterolgehalte en slaapapneu);
  • bereid bent om radicaal je levenswijze en eetgewoonten te veranderen;
  • bereid bent om regelmatig op medische controle te gaan;
  • bereid bent om het gehele traject te doorlopen;
  • geen overmatig alcoholgebruiker bent.

Na het kennismakingsgesprek/intakegesprek in het ziekenhuis ontvang je een verwijsbrief voor een diëtist. Je bent vrij in het kiezen van een diëtist bij jou in de buurt. Samen met haar of hem bereid je je voor op de operatie. Bijvoorbeeld door enkele kilo’s af te vallen (het doel wordt vanuit het ziekenhuis meegegeven) en anders te leren eten en drinken. Na minstens 3 maanden en 3 afspraken bij deze diëtist, ontvangt het ziekenhuis een rapportage. Met de rapportage van de diëtist bespreekt het team van de bariatrische afdeling of je klaar bent voor de operatie. 

Hoewel je na de ingreep niet levenslang op dieet hoeft, vereist je voeding en leefstijl wel extra aandacht. Door de operatie kan je slechts kleine hoeveelheden eten en drinken, waardoor je moeilijk alle vitaminen en mineralen voldoende binnenkrijgt. Daarom heb je naast gezonde en voedende voeding ook voedingssupplementen nodig. Vitaminen- en mineralentekorten kunnen namelijk leiden tot vermoeidheid, haaruitval, een verminderde weerstand en een slechte wondgenezing. Tot slot is het goed om te weten welke producten dumpingklachten veroorzaken.  

De diëtist kijkt naar jouw lichamelijke behoefte, zoals energie (kcal), eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen. Op basis daarvan maakt de diëtist een persoonlijk voorbeelddagmenu. Met dit menu leer je stapsgewijs een andere manier van eten aan, wat voldoet aan de bariatrische eisen, zoals:

  • Het kunnen nemen van minimaal 3-6 eetmomenten per dag;
  • Het kunnen scheiden van eten en drinken;
  • Het langzaam kunnen kauwen;
  • Het inzicht hebben in je eigen eetgedrag en dit kunnen aanpassen.
  • Als je vanuit het ziekenhuis bent doorverwezen voor het voortraject Gastric Bypass.