Voor en na een operatie

Voorafgaand een operatie is het belangrijk dat je lichamelijk fit bent. Zorg er daarom voor dat je voldoende energie en andere voedingsstoffen als eiwitten, vetten, vitamines en mineralen binnenkrijgt. De kans bestaat namelijk dat je na een operatie een verminderde eetlust ervaart of last krijgt van braken en/of diarree. Wanneer je hierop voorbereid, voorkom je ondervoeding, verzwakking en ongewenst gewichtsverlies en behoud je de conditie en weerstand van je lijf zoveel mogelijk. Daarnaast herstelt een fit lichaam sneller. 

Neem voor de operatie dagelijks:

  • 200 gram groente en 2 stuks fruit;
  • 5-7 sneetjes brood;
  • 3-4 aardappelen;
  • 450-650 ml melk(producten) en 1-1,5 plak kaas;
  • 100-125 gram vlees;
  • 5 g boter per sneetje brood en 1 eetlepel bereidingsvet;
  • 1-1,5 L vocht;
  • eventueel 3-4 tussendoortjes.

Wanneer het niet lukt om dit alles in vaste vorm te eten, kan drinkvoeding of sondevoeding een oplossing zijn. Een diëtist kan je hierbij begeleiden.

Een gezond en volwaardig voedingspatroon zorgt voor een sneller herstel en vermindert de kans op complicaties. Hoe snel voeding na een operatie wordt opgebouwd, hangt af van de ingreep. Bij een maag-, darm- of vaatoperatie wordt de voeding geleidelijk aan opgebouwd.

Allereerst begin je met vloeibare voeding. Na deze fase start je met gemalen, licht verteerbare voeding. Je eindigt uiteindelijk met normale en gezonde voeding. De tijd die hiervoor nodig is, verschilt per persoon.

Let op: vaak vraagt je lichaam om meer energie na een operatie, waardoor je meer moet eten dan dat je gewend bent. Een operatie vergt namelijk veel van ons lijf: zo werkt ons lichaam harder om alle wonden netjes te laten genezen. Hiervoor is extra energie en eiwitten nodig. 

Wanneer je na de operatie niet kunt eten of drinken, zal er een sonde in de dunne darm of via de bloedbaan (parenterale voeding) worden aangelegd. Hierdoor krijg je direct na de operatie vloeibare voeding binnen. Dit zorgt ervoor dat je snel aansterkt en geen tekorten ontwikkelt.

De diëtist kijkt naar jouw lichamelijke behoefte, zoals energie (kcal), eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen. Op basis daarvan maakt de diëtist een persoonlijk voorbeelddagmenu. Met dit menu ontvang je een volwaardig en gezond eetpatroon, wat te gebruiken is voorafgaand en na de operatie. Verder geeft een diëtist advies bij klachten als gebrek aan eetlust, misselijkheid en diarree. Ten slotte kan een diëtist hulp bieden bij voedings-ondersteunende middelen, zoals drinkvoeding of supplementen.

  • Als je binnenkort een operatie ondergaat;
  • Als je last hebt van ongewenst gewichtsverlies;
  • Als je een eentonig voedingspatroon hebt  en weinig eetlust ervaart;
  • Als je last hebt van misselijkheid, diarree of andere klachten;
  • Als je antibiotica gebruikt of andere medicijnen die invloed hebben op je eetgewoonten.