Wat is voedselovergevoeligheid?
Bij voedselintolerantie (‘niet-allergische voedselovergevoeligheid’) reageert het lichaam op een bepaalde stof (trigger), zonder dat het afweersysteem daar direct bij betrokken is. Dit kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt doordat er een tekort is aan een bepaald enzym. Waar een geringe hoeveelheid van een product geen klachten geeft, kan juist een normale portie zorgen voor problemen.
Voorbeelden van voedselintoleranties zijn intolerantie voor lactose, histamine, fructose of additieven.
Hoe herken je voedselovergevoeligheid?
De klachten zijn heel divers. Ze worden vaak ingedeeld per orgaan(stelsel):
- Huid: jeuk, eczeem, galbulten en oedeem;
- Luchtwegen: kortademigheid, benauwdheid, neusklachten, tranende of jeukende ogen;
- Maagdarmstelsel: prikkelingen in de mond, misselijkheid, braken, diarree en obstipatie;
- Overige: excessief huilen (baby’s), groeiachterstand, gedragsklachten en weigeren van voeding (baby’s).
De rol van voeding bij voedselovergevoeligheid
Wanneer je duidelijk op een bepaald voedingsmiddel reageert, is het van belang dit product zoveel mogelijk te vermijden. Helaas is het in de praktijk vaak lastig vast te stellen voor welk product je overgevoelig bent. Bijvoorbeeld: je hebt jaren eczeem, maar komt er maar niet achter waardoor het komt. Of je hebt regelmatig darmklachten, maar ziet geen verband met een bepaald voedingsmiddel.
In dat geval kan het een eerste stap zijn om een voedseldagboek bij te houden. Een diëtist kan je daarbij helpen en onderzoekt samen met jou op welke producten je reageert.
Wat kan de diëtist betekenen voor mij?
Een diëtist gaat samen met jou opzoek naar trigger(s) of allergenen waar je overgevoelig voor bent. Een voedseldagboek kan hierbij helpen, maar bij een sterk vermoeden (en vaak ook op advies van een arts) kan dat ook door te elimineren en te provoceren. Dit betekent dat je het verdachte allergeen een periode geheel vermijdt, om het daarna weer voorzichtig te gaan gebruiken.
Als eenmaal bekend is waarvoor je allergisch bent, kan een diëtist vertellen waar je op moet letten en hoe je ervoor kunt zorgen dat je toch alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt. Verder kan hij/zij je allerlei nuttige informatie geven zoals:
- Hoe lees je etiketten;
- Hoe ga je om met ‘sporen van…’ en ‘gemaakt in een fabriek waar…’;
- Hoe kun je het aanpakken als je uit eten gaat;
- Hoe kun je kruisreacties voorkomen.
Ook bij zwangerschap kan de diëtist je voorzien van voedingsadviezen bij voedselallergieën- en intoleranties.
Wanneer neem ik contact op?
- Als je een voedselallergie- of intolerantie hebt;
- Als je wilt weten of je alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt;
- Als je vage klachten hebt en wilt weten wat daar de oorzaak van is.