Mensen met een verstandelijke beperking hebben vaker dan gemiddeld overgewicht of juist ondergewicht.
Tips om gezonder te eten
Om gezonder te eten zijn er een aantal punten waar je alvast op kunt letten. Bijvoorbeeld:
- Sla nooit je ontbijt over. Hierdoor krijg je minder ‘lekkere’ trek in de middag;
- Eet regelmatig. Zorg dat je iedere 2-3 uur iets gezonds eet;
- Eet zo min mogelijk verzadigd (‘slecht’) vet. Voorbeelden van verzadigd vet zijn: harde margarine, koek, gebak, chocola, vlees of volvette kaas;
- Eet dagelijks 2 stuks fruit en 200 gram (4 opscheplepels) groente;
- Eet zo min mogelijk snoep. Kies liever voor gezonde tussendoortjes, zoals fruit of ontbijtkoek;
- Drink zo weinig mogelijk frisdrank. Drink liever een glas water, thee of koffie.
Tips voor de omgeving
Heeft je zoon of dochter een verstandelijke beperking of werk je met verstandelijk gehandicapten, probeer dan op een heldere manier over gezonde voeding te communiceren:
- Kom regelmatig op het onderwerp terug: als je herhaalt wat je zegt, zal het beter begrepen en onthouden worden;
- Probeer eenduidig te zijn: Bereid de maaltijd iedere dag op dezelfde manier (bijvoorbeeld met dezelfde hoeveelheid zout) en houd er altijd dezelfde regels op na. Reageer in vergelijkbare situaties steeds hetzelfde. Zo voorkom je verwarring;
- Praat in begrijpelijke taal. Maak bijvoorbeeld de zinnen niet te lang.
Valkuilen
Ongeremd eten
Het is soms lastig om nee te zeggen tegen eten. Logisch, want het is allemaal erg lekker. Wat je kunt doen, is met jezelf afspraken maken: één koekje, en niet meer.
Gevolgen van verkeerd eten
Het is niet altijd makkelijk te begrijpen waarom je niet alles mag eten. Toch is het nodig om gezond te blijven. Als ouder of begeleider kun je dit duidelijk maken door het regelmatig te herhalen.
Veel verjaardagen
In een woongroep zijn er vaak veel verjaardagen. En dan zijn er ook nog eens verjaardagen in de familie en op het werk. Alles bij elkaar dus vrij veel taart en borrelhapjes. Probeer hier op te letten.
Eten als sponsoring
Kerken of andere organisaties willen graag iets goeds doen voor mensen met een verstandelijke beperking. Ze geven soms allerlei dikmakende traktaties. Soms kun je beter nee zeggen, of een traktatie bewaren voor later.
Weinig beweging
Mensen met een verstandelijke beperking komen vaak te weinig aan beweging toe. Dit kan zijn omdat er op de woongroep te weinig tijd voor is of omdat mensen zelf niet zo veel zin hebben. Het kan ook zijn dat lichamelijke beperkingen het moeilijker maken om te bewegen. Vrijwilligers kunnen soms helpen met het organiseren van sportactiviteiten.
Problemen
Er kunnen allerlei problemen zijn waardoor iemand met een verstandelijke beperking te veel, te weinig of verkeerd eet. Veel voorkomende problemen zijn bijvoorbeeld:
- Kauw- en slikklachten;
- Medicatie die de eetlust beïnvloedt;
- Spierspanning;
- Afwijkende stofwisseling;
- De sfeer thuis of in de woongroep.
In al deze situaties kan de diëtist een gespecialiseerd advies geven.
Wat kan de diëtist betekenen voor mij?
De diëtist kijkt naar jouw lichamelijke behoefte, zoals energie (kcal), eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen. Op basis daarvan maakt de diëtist een persoonlijk voorbeelddagmenu. Samen met jou en eventueel je begeleider bespreekt de diëtist welke mogelijkheden er zijn binnen jouw situatie.
Wanneer neem ik contact op?
- Als je overgewicht hebt;
- Als je ondergewicht hebt;
- Als je een probleem hebt wat met voeding te maken heeft;
- Als je wilt weten of je gezond eet.