Wat is PMS?
Bij het premenstrueel syndroom, ook PMS genoemd, ervaar je psychische en lichamelijke klachten, die afhankelijk zijn van je menstruatiecyclus. De klachten beginnen vaak in de derde week van je cyclus (na het ovuleren) en verdwijnen weer wanneer je menstrueert. Bij PMS komen de klachten elke maand terug in dezelfde fase. Sommige vrouwen ervaren deze klachten als zodanig belastend, dat het hun normale leefpatroon verstoort. PMS komt voornamelijk voor bij vrouwen van tussen de 35 en 45 jaar. Voorafgaand de puberteit, tijdens een zwangerschap en na de overgang (menopauze) komt PMS niet voor.
Bron: thuisarts.nl
Hoe herken je PMS?
Waarom de ene vrouw wel (veel) klachten ervaart en de ander niet, is nog niet bekend. Wel is bekend dat de klachten ontstaan na de eisprong (ovulatieperiode). De eisprong vindt ongeveer twee weken voor de menstruatie plaats. In deze periode maakt het lichaam het hormoon progesteron aan. Dit hormoon speelt een rol bij PMS.
Belangrijk om te weten: vrouwen met PMS maken geen extra progesteron aan, maar zijn hier wel gevoeliger voor. Een deel van de lichamelijke klachten zijn hier dan ook het gevolg van. Het hormoon zorgt onder andere voor vocht vasthouden, gespannen borsten en een opgezette buik. Ook zijn de hersenen van vrouwen met PMS vaak gevoeliger voor progesteron en voor stoffen die op progesteron lijken (zoals verwerkt in de pil).
Welke soorten klachten horen bij PMS?
De meest voorkomende klachten zijn:
Lichamelijk klachten PMS
- opgeblazen gevoel;
- pijnlijke en gespannen borsten;
- vocht vasthouden (bijvoorbeeld in handen en voeten).
Geestelijke klachten PMS
- prikkelbaarheid;
- stemmingswisselingen;
- vermoeidheid of gebrek aan energie.
Bron: NVOG
De rol van voeding bij PMS
Voor PMS bestaan verschillende behandelingen. Allereerst kan je je leefstijl aanpassen, die onder meer de PMS-klachten beïnvloeden. Daarnaast kan je medicatie-inzetten, zoals gebruik van hormonale anticonceptiemiddelen. Tot slot is in enkele gevallen een operatie mogelijk.
Wat kan je zelf doen?
Bij veel vrouwen verminderen de PMS-klachten door de manier van leven (leefstijl) aan te passen. Een gezonde leefstijl helpt!
- Beweeg regelmatig: bewegen maakt onder andere geluks-hormonen (serotonine) aan, waardoor je beter gaat voelen. Probeer een paar keer per week 30-60 minuten te bewegen of te sporten;
- Eet gezond: probeer minder suiker (koolhydraten) te eten uit bewerkte voedingsmiddelen, zoals chocola, repen en koek, in de periode van je klachten. Laat alcohol en cafeïne (koffie, thee, cola) staan als je klachten hebt. Zorg ervoor dat je voeding bestaat uit voldoende eiwitten en gezonde vetten als onverzadigde vetten uit noten;
- Kijk vooruit: het helpt als je rekening houdt met de klachten. Houd voor jezelf bij welke klachten je ervaart voorafgaand je menstruatie en hoelang deze klachten aanhouden (wanneer begonnen de klachten en wanneer was je eerste menstruatie-dag). Door meer inzicht te krijgen in je klachten, kan je hiermee rekening houden. Plan in je volgende cyclus, rond de PMS-periode, meer rustmomenten in. Zoek naar balans tussen activiteit en ontspanning.
Bron: NVOG
Wat kan de diëtist betekenen voor mij?
De diëtist kijkt naar jouw lichamelijke behoefte, zoals energie (kcal), eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen. Op basis daarvan maakt de diëtist een persoonlijk voorbeelddagmenu. Daarbij kijkt de diëtist, samen met jou, naar de lichamelijke en psychische klachten. De diëtist geeft je hiervoor praktische tips, die helpen bij het verminderen van de PMS-klachten.
Wanneer neem ik contact op?
- Als last hebt van PMS-klachten;
- Als je PMS hebt;
- Als je wilt weten of je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.