De diëtist helpt bij peuterdiarree

Blije baby op zijn kop

Je peuter heeft geen groeiachterstand, koorts of andere klachten, maar wel last van dunne ontlasting? Dan is er sprake van peuterdiarree. Bij een peuter zijn de darmen nog niet volledig ontwikkeld, waardoor er sneller diarree ontstaat. Gezonde voeding is daarom voor deze kinderen extra van belang.

Peuterdiarree is vervelend en lastig. Zowel voor je kind als voor jezelf. Je kind heeft een dunne, stinkende ontlasting. Deze ontlasting kan net zo dun zijn als water en onverteerde etensresten bevatten. Ook kan je peuter veel dorst hebben en last hebben van luieruitslag als gevolg van de diarree.

Bij peuterdiarree is een gezond voedingspatroon belangrijk. De 4 V’s kunnen helpen als geheugensteuntje.

Waar kun je op letten?

 • Vet
  Zorg dat je peuter voldoende vet binnenkrijgt. Vet zorgt ervoor dat het eten langzamer door het maag-darmkanaal gaat, waardoor de diarree vermindert. Smeer margarine op brood  of gebruik jus bij de warme maaltijd. 
 • Vezels
  Zorg dat je peuter voldoende vezels binnenkrijgt. Vezels zorgen ervoor dat de ontlasting steviger wordt. Geef je peuter 2-3 sneetjes volkorenbrood en 1-2 aardappelen bij de warme maaltijd. 
 • Vocht
  Zorg dat je kind voldoende drinkt en pas op voor uitdroging. Maar geef niet meer dan 1 liter vocht per dag. Een kind tussen de 1-3 jaar heeft per dag namelijk 0,75 liter vocht nodig. 
 • Vruchtensuiker
  Je peuter heeft 1-1,5 stuk fruit per dag nodig. Maar wees voorzichtig met vruchtensappen zoals appelsap en limonade. Deze dranken bevatten fructose (vruchtensuiker), een stof die de diarree in stand houdt.

Geef je kind ten slotte beter geen producten die zoetstoffen bevatten. De zoetstof sorbitol kan de diarree verergeren.

De diëtist helpt bij het creëren van een volwaardig voedingspatroon bij peuterdiarree. Je krijgt advies over voedingsmiddelen die de diarree verminderen en tips om o.a. aan extra vet en vezels te komen.

 • Als je peuter last heeft van peuterdiarree;
 • Als je vragen hebt over de voeding van je peuter;
 • Als je peuter ongewenst afvalt of onvoldoende groeit.