De diëtist helpt bij Overgewicht

Vrouw met overgewicht

Een veel voorkomend probleem onder volwassenen en kinderen is overgewicht. Veel mensen zijn te zwaar of zelfs veel te zwaar (obesitas). Dit ligt uiteraard voor een groot deel aan voeding. Met behulp van een gekwalificeerde diëtist kun je iets doen aan de nadelige effecten van overgewicht. Wij als diëtist bieden professionele hulp bij afvallen én geven advies om overgewicht te voorkomen.

Wat is overgewicht?

Overgewicht betekent dat je te zwaar bent voor je lengte. Het is niet alleen vervelend, het brengt ook allerlei gezondheidsrisico’s met zich mee.

Zo hebben mensen die te zwaar zijn een hogere kans op hart- en vaatziektendiabetes, een hoge bloeddruk en rug- en gewrichtsklachten. Overgewicht kan ook psychologische gevolgen hebben zoals minder zelfvertrouwen, een negatief zelfbeeld en stress.

Wist je bijvoorbeeld dat het al een flinke gezondheidswinst oplevert als je 5 – 10 % van je lichaamsgewicht kwijtraakt?

Hoe herken je overgewicht?

BMI meten

Met behulp van het meten van je BMI kun je vaststellen of je overgewicht, en hoe veel. BMI staat voor Body Mass Index. Het is te berekenen door het lichaamsgewicht in kilo’s te delen door het kwadraat van de lengte in meters (kg/m2) en zegt iets over de mate van overgewicht als je dat hebt. 

Wat zegt de BMI?

  • Een BMI van 18,5 – 25: je hebt een gezond gewicht voor je lengte. Niets aan doen!
  • Een BMI van 25 – 30: je bent te zwaar voor je lengte (overgewicht). Probeer af te vallen.
  • Een BMI van 30 of hoger: je hebt ernstig overgewicht (obesitas).

De BMI is niet altijd een goede graadmeter. Spieren wegen bijna 20% meer dan vet, waardoor iemand met veel spieren een hoger lichaamsgewicht heeft. Het kan zelfs zijn dat de BMI aangeeft dat er sprake is van overgewicht, terwijl die persoon in werkelijkheid een gespierde bodybuilder is. Het vetpercentage, de tailleomtrek en de spiermassa zijn in zulke gevallen betere indicaties.

Tailleomtrek meten

De tailleomtrek zegt veel over iemands gezondheid. Taille is namelijk de plek waar vet zich vooral ophoopt.

De omtrek van de taille is te meten door een meetlint rond het slankste gedeelte van de taille te leggen. Een centimeter boven de navel kan ook. Een tailleomtrek van meer dan 88 cm (vrouwen) of 102 cm (mannen) geldt als ongezond.

Het belangrijkste is dat je op een gezonde manier afvalt. Dit kan je doen met een gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging. Wanneer je 10% van je lichaamsgewicht kwijtraakt, is dat al een enorme winst voor je gezondheid. Het afvallen hoeft niet snel te gaan: wanneer je in een maand een kilo afvalt, is dat al twaalf kilo per jaar!

De rol van voeding - hulp bij afvallen

Ik wil afvallen: hoe val je af?

Afvallen en gezond eten gaan heel goed samen. Met een uitgebalanceerd voedingspatroon krijg je alle voedingstoffen, vitaminen en mineralen in voldoende mate binnen. Op deze manier val je geleidelijk af en voorkom je een jojo-effect. Gezond en geleidelijk afvallen heeft een groot voordeel: het resultaat is blijvend.

Afvallen is makkelijker gezegd dan gedaan. Geef je lichaam de tijd om te wennen aan het nieuwe voedingspatroon. Er kunnen zich altijd tegenslagen voordoen, waardoor het afvallen even niet lukt. Probeer dan toch door te zetten en verder te kijken. De diëtist kan je hierbij coachen.

Samen met jou gaat de diëtist /op zoek naar een passend voedingspatroon waarmee jij op een gezonde manier afvalt. Je krijgt richtlijnen mee die zijn afgestemd op je eigen situatie. Hulp bij afvallen is nooit ver weg!

Professionele hulp bij afvallen

De diëtist kijkt naar jouw lichamelijke behoefte, zoals energie (kcal), eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen. Op basis daarvan maakt de diëtist een persoonlijk voorbeelddagmenu. Je kunt altijd rekenen op intensieve en individuele coaching van je diëtist. Het voorbeelddagmenu is pas het begin: het is vooral belangrijk om aan je nieuwe eetgewoontes te wennen en dit vol te houden. Op deze manier kun je op een gezonde manier afvallen.

Afspraak met een diëtist inplannen? Onze specialisten staan altijd voor je klaar om je te adviseren over medicijngebruik en voeding. 

FAQ overgewicht

Er zijn vele oorzaken van overgewicht. Impulsief veel eten, te weinig bewegen, ongezond eten, langdurige stress  en zelfs een hormonale afwijking kunnen allemaal debet zijn aan zwaarlijvigheid. 

Over het algemeen wordt je BMI als leidraad gebruikt voor het bepalen of je te zwaar bent. Een BMI van tussen de 25 en 30 duidt op (licht) overgewicht. Is je BMI hoger, dan leidt je aan obesitas.

De “regels” voor te zwaar zijn gelden bij kinderen niet anders dan bij volwassenen. Ook als een kind te zwaar is voor zijn/haar lengte, is er sprake van overgewicht. BMI berekenen en taille meten zijn dus ook bruikbare metingen voor bij kinderen. Tussen de 10 en 15% van de Nederlandse kinderen zijn te zwaar.

Ga direct naar: