Wat is osteoporose?
Bij osteoporose neemt de botdichtheid af, wat betekent dat je botten minder stevig zijn en zwakker worden. Ook verandert de structuur van je botten. Hierdoor kan je sneller een bot breken. Een andere naam voor osteoporose is botontkalking.
De aandoening komt veel voor bij mensen van boven de vijftig jaar. Bij reumatische aandoening kan osteoporose eerder optreden. Ook langdurige gebruik van prednison leidt vaak tot osteoporose. Vooral vrouwen, na de overgang, hebben een verhoogd risico op zowel osteoporose als een botbreuk. Wereldwijd krijgt ongeveer 1 op de 3 vrouwen de aandoening. Dit is bij mannen 1 op de 8.
Bron: Reuma Nederland
Hoe herken je osteoporose?
Osteoporose merk je meestal op wanneer er een botbreuk plaats vindt. Het gaat dan vaak om een breuk van de vinger, pols, heup of been. Aanhoudende pijnklachten, veranderende lichamelijke houding of stand van een gebroken bot kan veroorzaakt worden door osteoporose.
Bij een wervelbreuk (de wervel zakt spontaan in), ervaar je in het begin een heftige pijn in de rug. De pijn vermindert na een aantal weken weer. Het ervaren van geen pijnklachten komt ook voor. Je merkt dan dat je in lengte kleiner wordt. Een wervelbreuk vergroot het risico op meerdere inzakkingen. Als er meer wervels inzakken, leidt dit tot meer pijn in de rug. Vooral bij bewegen. Ingezakte wervels zijn niet te herstellen.
Bron: Reuma Nederland
De rol van voeding bij osteoporose
De behandeling van osteoporose bestaat vooral uit het voorkomen van verergering van de aandoening. Daarbij speelt gezonde voeding een grote rol. Het binnenkrijgen van voldoende voedingstoffen, zoals calcium en vitamine D, kan het proces van osteoporose minimaliseren.
De volgende punten dragen bij aan het minimaliseren van osteoporose:
- Beweeg voldoende: je maakt je botten sterker door te bewegen tegen de zwaartekracht in. Denk aan wandelen, tennissen, hardlopen, touwtje springen etc. Stevige spieren en een goede balans zijn nodig om te voorkomen dat je valt;
- Eet gezond: breng zoveel mogelijk variatie in je voeding aan en zorg dat je voldoende calcium (4 porties zuivel) en vitamine D (800 IE of 20 microgram per dag) binnen krijgt. Eet je geen zuivel (bijvoorbeeld vanwege een allergie of omdat je plantaardig eet) overleg dan met je diëtist hoe je toch voldoende calcium binnenkrijgt;
- Stoppen met roken;
- Alcohol beperken of verminderen;
- Maak regelmatig verstandig gebruik van voldoende zonlicht in de zomer. Door zonlicht maakt je lichaam vitamine D aan.
Bron: Reuma Nederland
Wat kan de diëtist betekenen voor mij?
De diëtist kijkt naar jouw lichamelijke behoefte, zoals energie (kcal), eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen. Op basis daarvan maakt de diëtist een persoonlijk voorbeelddagmenu. Daarbij houden we rekening met eventuele medicatiegebruik en focussen we vooral op de voedingsstoffen die osteoporose tegengaat.
Wanneer neem ik contact op?
- Als je herstellende bent van ziekte en/of letsel;
- Als je osteoporose hebt;
- Als je snel een bot breekt;
- Als je, om verschillende redenen, niet voldoende calcium en/of vitamine D binnenkrijgt;
- Als je wilt weten of je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.