Wat is orthorexia?
Bij de eetstoornis orthorexia nervosa ben je obsessief bezig met gezond eten. Het begint vaak onschuldig: je wilt afvallen of gezonder gaan eten, waardoor je gaat letten op bijvoorbeeld suikers, vetten en calorieën. Steeds meer producten eet je niet meer of durf je niet meer te eten. Je let meer op de kwaliteit van voeding dan de hoeveelheid. Je bent continu bezig met ‘gezond eten’.
Vaak denken mensen met orthorexia dat ze gezond bezig zijn, maar helaas is hun eetgedrag dwangmatig. Daarnaast krijgt het lichaam, door het vermijden van producten, niet alle essentiële voedingsstoffen binnen. Dit kan opnieuw leiden tot gewichtsverlies, waardoor orthorexia kan overslaan naar anorexia.
Ook zonderen mensen met orthorexia zich steeds meer af van sociale gebeurtenissen. Naar een verjaardag gaan en een stukje taart eten kan niet meer en een avond uit is niet acceptabel (voor zichzelf). Sociale contacten vallen weg, wat op de lange termijn kan leiden tot depressiviteit.
Hoe herken je orthorexia?
Volgende symptomen kunnen wijzen op een orthorexia eetstoornis:
- gewichtsverlies tot aan ondergewicht toe;
- gebrek aan energie, vermoeid zijn en blijven, duizelig worden bij inspanning;
- vitaminegebrek;
- maag- en darmproblemen;
- nier- en leverbeschadigingen;
- haaruitval;
- tandproblemen;
- niet meer ongesteld worden.
Wat kan de diëtist betekenen voor mij?
De diëtist kijkt naar jouw lichamelijke behoefte, zoals energie (kcal), eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen. Op basis daarvan maakt de diëtist een persoonlijk voorbeelddagmenu. Daarbij werkt de diëtist samen met jou aan je eetgedrag, gedachten en gewoonten om uit de vicieuze cirkel te kunnen stappen. Ben je onder begeleiding van een psycholoog of andere professional en wil je extra begeleiding op het gebied van voeding? Combineer dan je behandeling met een diëtist gespecialiseerd in eetstoornissen.
Wanneer neem ik contact op?
- Als je (dwangmatig) gezond wilt eten en alle (voor jou) ongezonde producten wilt vermijden;
- Als je orthorexia hebt;
- Als je een andere vorm van een eetstoornis hebt;
- Als je geen fijne en ontspannen relatie hebt met voeding en je zelfbeeld.