De diëtist helpt bij Niets anderszins omschreven (NAO)

Ijs, snoep, chips & sporten

De eetstoornis NAO is een combinatie van symptomen van andere eetstoornissen, zoals: anorexia, boulimia en/of binge eating disorder (BED). Bij NAO draait je leven om eten en niet eten. Deze obsessieve gedachten gaan gepaard met angst om dik te worden of te blijven.

De eetstoornis NAO is de meest voorkomende eetstoornis, omdat NAO namelijk veel overeenkomsten heeft met andere eetstoornissen. Elke stoornis heeft eigen specifieke criteria. Als je niet voldoet aan alle criteria van één type stoornis (bijvoorbeeld: anorexia), kan je deze diagnose niet krijgen. In dit geval krijg je de diagnose: eetstoornis NAO.

Voor de duidelijkheid: NAO is, net als anorexia, boulimia en BED, een ernstige stoornis die deskundige behandeld moet worden. 

De volgende symptomen kunnen wijzen op een NAO eetstoornis:

  • Je ervaart regelmatig een eetbui (bijvoorbeeld 1 keer per week), waarbij je veel en snel eet;
  • Je ervaart eetbuien en braakt alles weer uit. Dit gebeurt incidenteel (minder dan 1 keer per week), maar wel gedurende een langere periode;
  • Een man of vrouw heeft alle kenmerken/symptomen van anorexia. Ondanks blijft de vrouw menstrueren;
  • Je bent in korte tijd veel afgevallen en vertoont alle kenmerken/symptomen van anorexia. Ondanks deze symptomen heb je geen ondergewicht. 

Het is lastig de oorzaak of oorzaken aan te wijzen voor het ontwikkelen van een NAO stoornis. Ook bij andere eetstoornissen spelen meerdere factoren mee, zoals: persoonlijkheid, opvoeding, sociale omgeving, social media (selectief volgen van informatie of willen lijken op een rolmodel).

De diëtist kijkt naar jouw lichamelijke behoefte, zoals energie (kcal), eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen. Op basis daarvan maakt de diëtist een persoonlijk voorbeelddagmenu. Daarbij werkt de diëtist samen met jou aan je eetgedrag, gedachten en gewoonten om uit de vicieuze cirkel te kunnen stappen. Ben je onder begeleiding van een psycholoog of andere professional en wil je extra begeleiding op het gebied van voeding? Combineer dan je behandeling met een diëtist gespecialiseerd in eetstoornissen.

  • Als je last hebt van (ongeremde) eetbuien;
  • Als je een NAO eetstoornis hebt;
  • Als je een andere vorm van een eetstoornis hebt;
  • Als je geen fijne en ontspannen relatie hebt met voeding en je zelfbeeld.