De diëtist helpt bij nierziekten

Nieren filteren, als orgaan, afvalstoffen uit je bloed. Elke nier bestaat uit een miljoen filtertjes, die enkel te zien zijn onder een microscoop. Na het filteren van je bloed blijft water en afvalstoffen over. Oftewel: urine. Urine stroomt via het nierbekken naar de urineleider en komt ten slotte in je blaas terecht. 

Bij nierziekten functioneren de nieren niet meer goed als lichamelijke filter, waardoor giftige stoffen zich langzaam ophopen in je lijf. Hiervan krijg je pas klachten als je nieren heel slecht werken. 

Bron: Nierstichting

Nierziekten, wat voort komt uit nierschade, ontstaat meestal door hoge bloeddruk of diabetes. Maar ook erfelijkheid, medicijnengebruik, andere lichamelijke aandoeningen en leefstijlkeuzes vergroten of verkleinen de kans op nierschade. Bij 10 tot 20% van de mensen met nierschade is de oorzaak onbekend.

Zoals eerder genoemd, merk je van beginnende nierschade niet heel veel. Je nieren gaan, door het minder functioneren, een tandje harder werken. Dit er compersatie van het deels weggevallen nierfunctie. Zonder behandeling raken de nieren steeds meer beschadigd, totdat de nieren hun werk niet meer kunnen doen. Pas dan ontstaan de meeste klachten. 

Symptomen en klachten

Er bestaan veel verschillende symptomen en klachten die kunnen wijzen op nierschade, namelijk:

  • bloedarmoede;
  • hoge bloeddruk;
  • huidklachten;
  • jeuk;
  • misselijkheid;
  • spierkrampen;
  • vatbaarheid voor infecties;
  • vermoeidheid;
  • vruchtbaarheidsproblemen.
Bron: Nierstichting

Een gezonde leefstijl, en een daarbij passende eetpatroon, heeft een positief effect op de gezondheid van de nieren. Wanneer de nieren deels of bijna volledig beschadigd zijn, is het belangrijk datgene te eten en drinken wat voor je nieren minder belastend is. Voorbeelden van voedingstoffen die je beter kan beperken zijn: eiwitten, natrium, kalium, fosfor (ook wel fosfaat genoemd) en water. 

Deze voedingsstoffen worden expliciet door de nieren gefilterd. Bij nierschade lukt dit minder goed, waardoor een te hoge hoeveelheid van bijvoorbeeld natrium in het bloed blijft. Hierdoor stijgt je bloeddruk.  

De diëtist kijkt naar jouw lichamelijke behoefte, zoals energie (kcal), eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen. Op basis daarvan maakt de diëtist een persoonlijk voorbeelddagmenu. Daarbij houden we extra rekening met de inname van eiwitten, natrium, kalium, fosfor en water (vocht). 

  • Als je beginnende nierschade hebt;
  • Als je gemiddelde tot ernstige nierschade hebt;
  • Als je van je arts een eiwit-, natrium-, kalium-, fosfor- of vochtbeperking hebt gekregen;
  • Als je wilt weten of je niet teveel zout binnenkrijgt.