De diëtist helpt bij neurologische aandoeningen

Neurologische aandoeningen zijn aandoeningen vanuit het zenuwstelsel: de hersenen, de zenuwbanen of het ruggenmerg. Ze kunnen ontstaan door een ziekte, zoals Parkinson, of een acute verandering in het lichaam. Hierbij kan je denken aan een plotselinge hersenbloeding, waardoor een deel van de hersenen zijn beschadigd. 

Voorbeelden van neurologische aandoeningen

  • CVA/beroerte/herseninfarct/hersenbloeding;
  • Ziekte van Parkinson;
  • Multiple Sclerose (MS);
  • Traumatisch hersenletsel/contusio/commotio;
  • Hersenletsel door zuurstofgebrek;
  • Overige neurologische aandoeningen (ALS, cerebellaire aandoeningen, polyneuropathie).

De symptomen en klachten bij neurologische aandoeningen zijn afhankelijk van de aandoening zelf. De meest voorkomende klachten zijn: motorieke problemen (lopen), spraakproblemen, moeite bij kauwen en/of slikken en vergeetachtigheid. Dit omdat de hersenen, zenuwbanen en/of het ruggenmerg minder goed functioneren en met elkaar kunnen samenwerken. Vaak is een behandeling met meerdere professionals, zoals een fysiotherapeut en logopediste, gewenst voor een beter herstel.

De dikte en structuur van eten en drinken kunnen slikklachten bij slikproblemen verminderen of juist verergeren. 

  • Aangepast drinken:
    Kies dranken die dikker zijn of dik dunne dranken in tot de dikte van karnemelk, stroop, vla of pudding. 
  • Aangepast eten:
    Kies voor zacht, smeuïg, gemalen of vloeibaar voedsel. Ook zijn er specifieke producten die de speekselaanmaak bevorderen. 

Slikproblemen kunnen op de lange termijn zorgen voor ondervoeding en/of ondergewicht, wat het herstel van de neurologische aandoening tegengaat. Niet alle neurologische aandoeningen zijn te genezen (progressieve ziekten). Hierbij geldt: probeer zo onbewerkt mogelijk te eten (minder pakjes en zakjes), neem voldoende vette vis en vitamine D tot je. 

De diëtist kijkt naar jouw lichamelijke behoefte, zoals energie (kcal), eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen. Op basis daarvan maakt de diëtist een persoonlijk voorbeelddagmenu. Daarbij houden we rekening met eventuele slik- en/of kauwproblemen en kunnen we, zo nodig, bijvoeding zoals drinkvoeding inzetten. 

  • Als je herstellende bent van ziekte en/of letsel;
  • Als je een neurologische aandoening hebt;
  • Als je slik- en/of kauwproblemen ervaart;
  • Als je risico loopt op ondervoeding en/of ondergewicht;
  • Als je risico loopt op het ontwikkelen van overgewicht door een neurologische aandoening.