De diëtist helpt bij medicijnen en voeding

Medicijngebruik kan je eetlust beïnvloeden en effect hebben op de spijsvertering. Ook je smaakbeleving kan veranderen, waardoor je minder zin hebt om te eten. Het tegenovergestelde kan ook gebeuren: je krijgt juist meer trek in eten. Je eetlust wordt gestimuleerd, waardoor je aankomt.

Bij medicijnen komen regelmatig bijwerkingen voor, zoals: misselijkheid, braken, diarree en obstipatie. Dit kan ertoe leiden dat je minder of anders gaat eten. De bijwerkingen kun je altijd terugvinden in de bijsluiter van het medicijn. Wij vertellen alles over medicijnen en voeding.

Effect voeding op je medicatie

Je hebt het vast wel eens op een etiket zien staan: na de maaltijd innemen, niet met melk(producten) innemen etc. Zowel het tijdstip dat je medicatie inneemt als de producten die erbij gegeten of gedronken worden, hebben effect op de werking van de medicatie. Sommige voedingsmiddelen hebben een (negatief) effect op de werking van je medicijn. Zo kunnen producten als alcohol en grapefruit kunnen de opname van bepaalde medicatie belemmeren, waardoor de kans op bijwerkingen toeneemt. 

Medicijnen innemen voor of na het eten?

Over het algemeen geldt dat het innemen van medicijnen op een nuchtere maag leidt tot een snellere werking. Dat betekent dus meestal dat je het beste medicatie voor de maaltijd in moet nemen. Wel kun je als bijwerking wat maagklachten krijgen als je medicatie voor het eten inneemt. 

Wanneer medicatie tijdens of na de maaltijd wordt geslikt, komt de werking van medicatie langzamer op gang, maar zorgt dit tegelijkertijd voor minder maagklachten. 

Lithium en MAO-remmers

Wanneer je een depressie of bipolaire stoornis hebt, kan je arts lithium of MAO-remmers voorschrijven. Lithium vergroot de kans op overgewicht of lithiumvergiftiging. MAO-remmers kunnen leiden tot een verhoogd tyraminegehalte in het bloed, met het risico op een hoge bloeddruk. Een persoonlijk voedingsadvies is dan ook wenselijk als je één van deze medicijnen gebruikt.

Waar kun je op letten als je lithium gebruikt?

  • Drink voldoende vocht: ongeveer 2 liter per dag;
  • Gebruik voldoende zout (natrium). Heb je last van koorts, diarree of zweet je veel? Gebruik dan wat meer zout. Drink bijvoorbeeld een extra kop bouillon.

Waar kun je op letten als je MAO-remmers gebruikt?

  • Probeer zo weinig mogelijk tyramine binnen te krijgen. Tyramine komt voor in eiwitrijke producten (melkproducten, vlees) die lang worden bewaard. Het aminozuur tyrosine wordt dan door bacteriën omgezet in tyramine;
  • Vermijd kaas, zuurkool of sojasaus. Hiervoor worden bij het gistingsproces bacteriën gebruikt die het tyraminegehalte verhogen;
  • Wees voorzichtig met gedroogde, gerookte en in het zuur gelegde producten. Door de lange houdbaarheidsdatum kunnen deze producten extra tyramine bevatten.

Wat kan de diëtist betekenen voor mij?

De diëtist kijkt naar jouw lichamelijke behoefte, zoals energie (kcal), eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen. Op basis daarvan maakt de diëtist een persoonlijk voorbeelddagmenu. Daarnaast helpt de diëtist je bij het aanpassen van je voedings- en leefstijlgewoonten, wat aansluit bij je medicatiegebruik. Daarbij krijg je praktische tips voor als je last heb van bijwerkingen, zoals misselijkheid en een verminderde eetlust. Tot slot kan een diëtist je voorzien van voedings-ondersteunende middelen als drinkvoeding en supplementen.

Afspraak met een diëtist inplannen? Onze specialisten staan altijd voor je klaar om je te adviseren over medicijngebruik en voeding. 

FAQ medicijnen en voeding

Medicatie werkt sneller wanneer het op een nuchtere maag wordt ingenomen, maar kan voor extra maagklachten zorgen. Als je medicijnen tijdens of na de maaltijd inneemt, kan de werking van het medicijn in kwestie wat langzamer op gang komen. Echter voorkomt je dan wel vaak maagklachten.

Ja, medicijngebruik kan je eetlust beïnvloeden en effect hebben op de spijsvertering. Bij de meeste medicijnen kunnen regelmatig bijwerkingen voorkomen. Denk aan: misselijkheid, braken, allergische reacties, diarree en obstipatie. De mogelijke bijwerkingen kun je altijd terugvinden in de bijsluiter van het medicijn.

  • Als je lithium, MAO-remmers of andere medicijnen gebruikt, waarbij je moet letten op je voeding;
  • Als je weinig eetlust ervaart;
  • Als je last hebt van ongewenst gewichtsverlies;
  • Als je ongewenst aankomt of geen controle hebt over je eetgedrag;
  • Als je last hebt van diarree, braken, misselijkheid of andere klachten.