De diëtist adviseert bij Maculadegeneratie

Maculadegeneratie is een oogziekte waarbij het gezichtsvermogen steeds verder achteruit gaat. Dit komt omdat de kwaliteit van de macula, de gele vlek genoemd, afneemt.

De macula is een gebied in het midden van het netvlies. In het netvlies liggen lichtgevoelige cellen (kegeltjes en staafjes), die licht omzetten in beelden. Kegeltjes nemen de kleuren en contrast waar en zijn nodig om details goed te kunnen zien. Juist in de macula liggen er heel veel kegeltjes dicht bij elkaar, waardoor we met dit deel van het netvlies het scherpst kunnen zien. Bij maculadegeneratie sterven de kegeltjes in de macula af. Hierdoor werkt de macula minder goed, waardoor scherp zien lastiger wordt. 

Bron: Oogfonds

Maculadegeneratie geeft geen pijnklachten. Ook zijn de ogen niet geïrriteerd, zoals bij traan- en/of rode ogen. Aan de buitenkant is het daarom moeilijk te zien of iemand maculadegeneratie heeft. 

De klachten en symptomen bij maculadegeneratie verschilt per oogziekte, gezien maculadegeneratie een verzamelnaam is voor verschillende oogaandoeningen. Wel staat vast dat bij elke oogaandoening het gezichtsveld achteruit gaat. Met name het centrale ‘zien’: het kunnen richten en scherpstellen van onze blik op een bepaald punt. Dit kan zowel voor dichtbij als veraf zijn. 

Symptomen en klachten:

  • Minder scherp zien;
  • Rechte lijnen worden krom;
  • Een wazige, rommelige, grijzige of zelfs zwarte vlek zien;
  • Kleuren worden vager;
  • Slechter contrast zien.
Bron: Oogfonds

Overmatig alcohol gebruik en een eetpatroon met hoge concentraties verzadigde vetten zijn schadelijk voor onze bloedvaten. Zo ook de bloedvaten in onze ogen. Het beperken van producten met alcohol en teveel verzadigd vet (volle dierlijke producten) zijn daarom aan te raden.

Daarnaast zijn de cellen van de macula (mogelijk) gevoelig voor vrije radicalen (zuurstofdeeltjes). Deze stoffen maken lichaamscellen kapot, waardoor ze minder goed kunnen functioneren. De schadelijke effecten van vrije radicalen wordt tegengegaan door antioxidanten. De antioxidanten luteïne en zeaxanthine verkleinen de kans op het ontwikkelen van maculadegeneratie. Deze stoffen zitten in bijna alle groenten- en fruitsoorten. Hoge concentraties zijn onder andere te vinden in: rauwe spinazie, broccoli, boerenkool, tuinbonen, bladsla, rauw peen, spruiten, maïs, paprika, groene erwten en tomaten. 

Het is voor nu nog niet duidelijk of het nemen van extra vitaminepillen in de vorm van vitamine C, E en mineralen zink en koper effect hebben op het tegengaan van maculadegeneratie. 

Bron: Oogfonds

De diëtist kijkt naar jouw lichamelijke behoefte, zoals energie (kcal), eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen. Op basis daarvan maakt de diëtist een persoonlijk voorbeelddagmenu. Indien suppletie nodig is, adviseert de diëtist je welke vitaminepillen je het best kan gebruiken. 

  • Als je een oogaandoening hebt;
  • Als je wilt weten of je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt;
  • Als je advies wilt krijgen in het gebruik van vitamine- en mineralenpillen.