Wat is lactose-intolerantie?
Bij lactose-intolerantie is er sprake van een stoornis in de vertering. De inname van een bepaalde hoeveelheid lactose leidt tot maag- en darmklachten. Lactose komt voor in melkproducten. De klachten ontstaan doordat het enzym lactase niet of onvoldoende aanwezig is in de darmen, waardoor lactose niet goed wordt afgebroken en opgenomen in het lichaam. Een lactose-intolerantie is niet hetzelfde als een koemelkallergie.
Hoe herken je lactose-intolerantie?
Bij lactose-intolerantie kunnen er verschillende klachten optreden.
Een half uur na de inname van lactose kun je last krijgen van:
- Opgeblazen gevoel;
- Misselijkheid en braken.
1-2 uur na de inname van lactose kun je last krijgen van:
- Buikpijn en krampen;
- Diarree;
- Flatulentie (winderigheid).
De rol van voeding bij een lactose-intolerantie
Wanneer je een lactose-intolerantie hebt, is het belangrijk om de producten waar lactose in zit te beperken. Lactose komt voor in melk en melkproducten en wordt aan verschillende voedingmiddelen toegevoegd.
Lactose komt voor in:
- Volle, halfvolle en magere melk;
- Geiten-, schapen-, paarden- en ezelinnenmelk;
- Zachte geiten- en schapenkaas (feta);
- Karnemelk, yoghurt, kwark en kefir;
- Yoghurt- en fruitzuiveldranken;
- Roomkaas, smeerkaas, buitenlandse kaas en verse kaas (hüttenkäse en cottage cheese);
- Vla, pap, pudding en mousse;
- Slagroom, zure room en crème fraîche;
- Koffiemelk en –room.
Zuivelproducten waar geen lactose in voorkomt zijn Hollandse kaassoorten, sojamelk of producten van het merk MinusL.
Lactose kan in kleine hoeveelheden toegevoegd zijn aan:
- Worst;
- Soep en saus uit blik;
- Snoep;
- Brood;
Waar kun je verder op letten?
- Drink koude melk in plaats van lauwe of warme melk. Koude melk komt langzamer in de darmen terecht, waardoor het beter te verdragen is;
- Gebruik melkproducten gelijktijdig met ander voedsel. Drink bijvoorbeeld een glas karnemelk bij de broodmaaltijd of neem yoghurt met muesli. Hierdoor komt de lactose geleidelijker in de darmen terecht;
- Verspreid zuivelproducten over de dag en neem kleine porties (niet meer dan 150 ml per keer);
- Gebruik bij voorkeur zure melkproducten zoals yoghurt, kwark en karnemelk. Een deel van de lactose is hierin namelijk al verteerd door de yoghurtbacteriën. Bovendien komt de lactose hiervan geleidelijker in de darmen terecht en wordt het beter verteerd.
De meeste mensen met een lactose-intolerantie kunnen één glas melk per dag verdragen, soms zelfs meer.
Wie niet of nauwelijks melk of melkproducten gebruikt, loopt risico op tekorten in de voeding. Melk en melkproducten zijn namelijk een belangrijke bron van energie, eiwit en bepaalde vitamines en mineralen zoals vitamine B2 en calcium. Groenten en graanproducten bevatten deze stoffen ook, maar in veel mindere mate dan zuivel. Soms is daarom een vitaminesupplement nodig voor extra aanvulling. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huisarts of diëtist.
Wat kan de diëtist betekenen voor mij?
De diëtist bekijkt samen met jou je huidige voedingspatroon en voorziet je van praktische handvatten, waardoor je de klachten van een lactose-intolerantie kan beperken.
De mate van gevoeligheid voor lactose verschilt per persoon. De één verdraagt één schaaltje yoghurt en de ander verdraagt helemaal geen melkproducten. De diëtist voorziet jou van een persoonlijk voorbeelddagmenu, waarbij je lichaam dagelijks voldoende energie, eiwitten, vitamines en mineralen binnenkrijgt.
Wanneer neem ik contact op?
- Als je een lactose-intolerantie hebt;
- Als je klachten hebt als diarree of misselijkheid.