Wil je zwanger raken? Door op je voeding te letten, kun je de kans op een zwangerschap vergroten. Als je als moeder in goede conditie bent, en niet te veel (of te weinig) weegt, is dat bovendien ook goed voor de gezondheid van je toekomstige baby.
Als je zwanger wilt worden hoef je niet extra te gaan eten, maar het is wel belangrijk dat je alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt. Neem dagelijks 3 hoofdmaaltijden en eventueel 3-4 keer een verantwoord tussendoortje.
Waar kan ik op letten rondom voeding?
- Eet per dag 2 ons groente en 2 stuks fruit;
- Eet volop vezels: 6-7 sneetjes brood en 3-5 aardappelen per dag;
- Zorg voor voldoende eiwitten: 3-4 glazen melk(producten), 1-1,5 plak kaas en 1 portie vlees per dag;
- Eet 2 keer per week vis;
- Gebruik halvarine op brood en 1 eetlepel olijfolie of vloeibaar bak- en braadvet bij de bereiding van vlees;
- Drink voldoende vocht: minimaal 1,5 liter per dag.
Gezond gewicht
Je gewicht heeft een grote invloed op je vruchtbaarheid, zowel bij mannen als bij vrouwen. Mannen met overgewicht kunnen bijvoorbeeld last krijgen van erectiestoornissen. Vrouwen die te veel of juist te weinig wegen hebben minder vaak een eisprong. Je menstruatie is dan onregelmatig of blijft helemaal uit. Door je BMI te berekenen kun je nagaan of je een gezond gewicht hebt.
Extra tips voor vrouwen
- Onverzadigde vetten hebben een positief effect op de hormoonhuishouding. Je kunt daarom het beste bakken in vloeibare bak- en braadproducten of plantaardige olie. Ook is het verstandig om regelmatig vette vis (zoals zalm, haring en makreel) en bepaalde noten zoals walnoten en hazelnoten te eten. Pas wel op met noten als je overgewicht hebt, want ze bevatten vrij veel calorieën;
- Drink liever geen alcohol. Door alcohol kun je een onregelmatige menstruatiecyclus krijgen of kan de ovulatie uitblijven. De kans om zwanger te worden neemt dan af;
- Foliumzuur (vitamine B11) speelt een essentiële rol bij de ontwikkeling van het zenuwstelsel van de baby. Om de kans op een openruggetje, een hazenlip of aangeboren hartafwijkingen bij de baby te verkleinen, dien je foliumzuur te slikken. Gebruik het supplement (400-500 microgram per dag) 4 weken voor de bevruchting, of vanaf het moment dat je zwanger probeert te worden, tot en met de eerste 10 weken van de zwangerschap;
- Er zijn aanwijzingen dat tekorten aan vitamine B12 en foliumzuur de vruchtbaarheid verlagen. Met een volwaardig voedingspatroon zoals hierboven beschreven kun je deze tekorten voorkomen.
Extra tips voor mannen
Gebruik liever niet meer dan 2 glazen alcohol per dag. Een te hoog alcoholgebruik kan namelijk invloed hebben op de spermaproductie. Ook kan het de seksuele prestaties negatief beïnvloeden.
Twee belangrijke voedingsstoffen voor mannen zijn vitamine C en zink. Vitamine C zit voornamelijk in groenten (tomaten en groene bladgroenten), fruit (kiwi’s) en aardappelen. Zink komt vooral voor in vlees, vis, bruinbrood, peulvruchten en rijst. Een tekort aan deze voedingsstoffen heeft een negatieve invloed op de hoeveelheid en kwaliteit van het sperma.
Leefstijlaanpassingen
Niet alleen je voedingspatroon heeft effect op je vruchtbaarheid. Er zijn nog een aantal factoren waarop je kan letten:
- Stop met roken. Roken vermindert bij zowel vrouwen als mannen de vruchtbaarheid. Ook kan het leiden tot problemen tijdens de zwangerschap schaadt het de gezondheid van je baby;
- Gebruik geen verdovende middelen zoals marihuana en anabole steroïden. Deze middelen beïnvloeden de kwaliteit en de hoeveelheid van de zaadcellen negatief;
- Sport niet te veel. Dit vermindert namelijk de kwaliteit van de zaadcellen. Het is niet de bedoeling dat je in zijn geheel met sporten stopt, want voldoende beweging (minimaal een half uur per dag) is nodig om gezond en fit te blijven.
Wat kan de diëtist betekenen voor mij?
Je krijgt van de diëtist handvatten mee voor het krijgen van een volwaardig voedingspatroon, waarmee de kans op een zwangerschap wordt vergroot. Verder geeft de diëtist je tips voor het bereiken van een gezond gewicht door onder andere een persoonlijk voedingsadvies en coaching. Je voedingspatroon aanpassen is lang niet altijd makkelijk, maar met een kinderwens in je achterhoofd is het zeker niet onmogelijk!
Wanneer neem ik contact op?
- Als je een kinderwens hebt;
- Als je overgewicht hebt;
- Als je ondergewicht hebt;
- Als je wilt weten of je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.