Kanker

Hoewel er meer dan 100 verschillende soorten kanker bestaan met ieder een eigen behandeling, hebben ze allemaal 1 gemeenschappelijk eigenschap: de lichaamscellen delen zich verkeerd.

Elke dagen delen er zich miljoenen cellen in het lichaam. Tijdens al die celdelingen kan er iets misgaan. Bijvoorbeeld door toeval, maar ook door schadelijke invloeden zoals roken, teveel zonlicht, voeding en/of alcohol. Bij meerdere fouten in dezelfde cel, wat niet meer gerepareerd kan worden, blijft de cel zich verkeerd delen. Dit leidt uiteindelijk tot een tumor: kanker.

Bron: KWF

Kanker geeft niet (altijd) meteen klachten. Klachten en symptomen ontstaan vaak pas als de tumor groter wordt, doorgroeit in het lichaam of wanneer er uitzaaiingen zijn. Heel soms kan je kanker wel herkennen. Ervaar je de volgende 10 symptomen? Bezoek dan de huisarts.

  • Bloed bij het ophoesten van slijm;
  • Slikklachten (eten blijft hangen in je slokdarm);
  • (Moeder)vlekken die nieuw zijn of veranderen;
  • Een plekje of knobbeltje op of onder de huid;
  • Veranderde ontlastingspatroon en/of bloed bij ontlasting; 
  • Moeite, pijn en bloedverlies bij het plassen;
  • Bloedverlies bij vaginale afscheiding buiten je menstruatie om of na de seks;
  • Gewichtsverlies zonder reden;
  • Vermoeidheidsklachten.
Bron: KWF

Voeding speelt zowel een rol bij het voorkomen van kanker als bij het aansterken tijdens een behandeling tegen kanker. 

Voorkomen van kanker

In het algemeen geldt: een gezond en volwaardig voedingspatroon verlaagt het risico op het krijgen van kanker. “Duidelijk is dat groente en fruit een positieve rol spelen, terwijl alcohol, overgewicht, rood vlees, vleeswaren en aangebrand eten een negatieve invloed hebben” – Voedingscentrum. De volgende adviezen verkleinen de kans op enkele vormen van kanker:

  • Voorkom overgewicht;
  • Eet dagelijks 250 gram groenten en 1-2 stuks fruit;
  • Eet niet meer dan 300 gram rood vlees per week (rund, varken, schaap en paard);
  • Neem geen alcohol en anders 1 glas per dag;
  • Eet geen voedsel met zwarte randjes of korstjes, zoals bij aangebrand vlees of geroosterd brood. 

Bekijk meer adviezen om kanker te voorkomen (website Wereld Kanker Onderzoek Fonds).

Behandelen van kanker

Voeding kan kanker niet genezen. Wel kan voeding de behandeling tegen kanker ondersteunen. Bij kanker is er vaak sprake van een hogere energie- en eiwitbehoefte. Door het eten en drinken van energie- en eiwitrijke producten, verklein je de kans op ondervoeding tijdens de behandeling tegen kanker. 

Bron: Voedingscentrum

De diëtist kijkt naar jouw lichamelijke behoefte, zoals energie (kcal), eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen. Op basis daarvan maakt de diëtist een persoonlijk voorbeelddagmenu. Daarbij houden we rekening met eventuele medicatiegebruik en focussen we vooral op de voedingsstoffen die jouw lichaam het meest nodig heeft. Bij ondervoeding, verminderde eetlust en/of kauw- en slikproblemen kan de diëtist extra bijvoeding voorschrijven.

  • Als je wilt weten of jouw voedingspatroon volwaardig en gezond is;
  • Als er bij jou kanker is geconstateerd;
  • Als je een verminderde eetlust ervaart;
  • Als je ongewenst gewichtsverlies ervaart;
  • Als je kauw- en/of slikproblemen ervaart.