Wat is hypoglycemie
Hypoglycemie betekent dat het suikergehalte in je bloed te laag is (minder dan 2,8 mmol/l). De precieze oorzaak is onbekend. De bloedsuikerwaarde stijgt weer na het eten van koolhydraten. Koolhydraten worden namelijk door het lichaam omgezet in suiker (glucose). De klachten verdwijnen dan vanzelf (meestal binnen een uur).
Hoe herken je hypoglycemie?
Bij hypoglycemie kun je last krijgen van:
- Concentratieverlies;
- Wisselend humeur;
- Duizeligheid;
- Beven;
- Transpireren;
- Hoofdpijn;
- Hartkloppingen;
- Verwardheid;
- Spraakstoornis;
- Wazig zien;
- Vermoeidheid;
- Misselijkheid;
- Hongergevoel;
- Verlaagd bewustzijn.
De rol van voeding bij hypoglycemie
Om de klachten van hypoglycemie zo veel mogelijk te voorkomen, zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen.
Koolhydraten
Eet elke dag tijdens (minimaal) vier eetmomenten producten die koolhydraten bevatten. Ideaal is om drie koolhydraatrijke hoofdmaaltijden te eten en drie koolhydraat-bevattende tussendoortjes.
Het beste kun je kiezen voor producten waarvan de koolhydraten geleidelijk in glucose worden omgezet. Daarmee voorkom je dat de bloedsuikerwaarde te veel gaat schommelen. Geschikt zijn bijvoorbeeld fruit, volkoren pasta, peulvruchten en volkorenbrood. Deze producten hebben namelijk een lage glycemische index.
Producten met een hoge glycemische index kun je beter vermijden. Voorbeelden zijn suiker, frisdrank, cornflakes en candybars. Deze bevatten dus wel veel koolhydraten, maar de koolhydraten worden te snel in glucose omgezet.
De glycemische index van een product is niet altijd hetzelfde. Pasta die al dente wordt gekookt, heeft bijvoorbeeld een lagere glycemische index dan pasta die helemaal gaar is gekookt. En een volkorenboterham met jam heeft een hogere glycemische index dan een volkorenboterham met kaas.
Vezels
Hoe meer vezels je eet, hoe geleidelijker voedsel wordt verteerd. Om schommelingen in de bloedsuikerwaarde zo veel mogelijk te voorkomen, zijn vezels dus erg belangrijk. Vezels komen voor in volkorenproducten, groente en fruit.
Koffie, alcohol en stress
Tot slot kunnen koffie, alcohol en spanning of stress een negatief effect hebben bij hypoglycemie. Probeer daarom niet te veel koffie en alcohol te drinken en stress zo veel mogelijk te vermijden.
Wat kan de diëtist betekenen voor mij?
Een diëtist helpt je bij het krijgen van een volwaardig en regelmatig eetpatroon. Samen bekijken jullie welke aanpassingen binnen je leefstijl mogelijk zijn, om klachten van hypoglycemie tegen te gaan.
Wanneer neem ik contact op?
- Als je last hebt van hypoglycemie;
- Als je diabetes type 2 hebt;
- Als je vragen hebt rondom je suikerinname.