Hooikoorts en voeding

Vrouw die niest i.v.m. hooikoorts

Bij hooikoorts ben je overgevoelig voor pollen of stuifmeel. Het is een seizoensgebonden aandoening. De benaming hooikoorts is verwarrend, omdat de aandoening niets met hooi te maken heeft en er vrijwel nooit sprake is van koorts.
Mensen met hooikoorts hebben vaak ook een voedselallergie. Dit komt omdat de stoffen die de allergische reactie veroorzaken bij pollen en stuifmeel, sterk lijken op bepaalde eiwitten in voeding. Het lichaam heeft dan moeite om ze van elkaar te onderscheiden. In zulke gevallen spreek je van een kruisallergie.

Als je hooikoorts hebt, kun je in het hooikoortseizoen last krijgen van:

  • jeukende, rode en tranende ogen;
  • niesbuien;
  • een verstopte neus;
  • jeukende oren en keel en (daardoor) stemklachten;
  • een ‘vol hoofd’ of hoofdpijn door verstopte bijholtes;
  • eczeem;
  • een lusteloos en vermoeid gevoel;
  • ophoesten van slijm;
  • piepen en kortademigheid.

Bij een kruisallergie kun je een allergische reactie krijgen na het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Je krijgt dan klachten als:

  • Tinteling en irritatie van de mond, keel en ogen;
  • Opgezwollen lippen en tong;
  • Jeukende, tranende ogen;
  • Niesbuien;
  • Galbulten;
  • Astma;
  • Anafylactische shock.

Kruisallergieën komen veel voor. 70% van de voedselallergieën is in verband te brengen met pollen. Omgekeerd heeft 62% van de mensen met een berkenpollenallergie ook een voedselallergie.

Er bestaan verschillende soorten kruisallergieën. Voorbeelden zijn:

  • Een berkenpollenallergie en een allergie voor appel, hazelnoot, wortel, aardappel, selderij, kers, peer, walnoot, amandel, pinda, tomaat, braam, kokosnoot en framboos;
  • Een allergie voor bijvoet en een allergie voor selderij, wortel, venkel, peterselie, koriander, mosterd, kiwi, appel, anijs, dille en komijn;
  • Een graspollenallergie en een allergie voor met aardappel, tomaat, tarwe, pinda, kiwi en peulvruchten.

Een allergie kun je helaas niet voorkomen. Je kunt wel preventieve maatregelen nemen. Bijvoorbeeld door contact met pollen zo veel mogelijk te vermijden en het voedingsmiddel waarvoor je allergisch bent niet meer te eten. Ook stoppen met roken kan allergische reacties helpen voorkomen.

Daarnaast bestaan er een aantal trucs om producten, waarvoor je allergisch bent, toch te kunnen eten. Zo kun je bij een berkenpollen- en appelallergie toch een appel eten door de appel ongeveer 30 seconden in de magnetron te verwarmen. Hierdoor maak je de eiwitten (allergenen) stuk.

Als je hooikoorts hebt en klachten ervaart die op een voedselallergie kunnen wijzen, kan het zinvol zijn bepaalde voedingsmiddelen te vermijden. Een diëtist kan je hier persoonlijk bij adviseren.

Samen met een diëtist kan je bijvoorbeeld onderzoeken voor welke producten jij allergisch bent. Dit gebeurt met een voedseldagboekje of met een eliminatie-provocatietest. Bij deze test stop je voor een periode volledig met het eten van verdachte voedingsmiddelen. Na deze periode her introduceer je het product weer in je voedingspatroon om te kijken wat voor effect het heeft op je lichaam. 

Daarnaast geeft de diëtist je tal van tips over hoe je het voedingsmiddel, waar je allergisch voor bent, kunt vermijden en toch volwaardig kunt blijven eten.

  • Als je hooikoorts en/of mogelijk een voedselallergie hebt;
  • Als je wilt weten welke voedingsmiddelen je niet kan verdragen;
  • Als je het moeilijk vindt om een bepaald voedingsmiddel te vermijden;
  • Als je hulp wilt bij het interpreteren van de uitslag van een allergietest.