De diëtist helpt bij Hartziekten

Hartziekten

Er zijn verschillende soorten hartaandoeningen. Denk bijvoorbeeld aan aangeboren hartafwijkingen, hartfalen, een hartinfarct of hartritmestoornissen. Op deze pagina vind je voedingsadviezen die met name van toepassing zijn bij hartfalen. Bij hartfalen kan het hart onvoldoende bloed door het lichaam pompen.

Bij hartaandoeningen kunnen verschillende symptomen optreden, zoals een hoge bloeddruk en aderverkalking. Ook kun je in een shocktoestand raken. Bij hartfalen kan het zijn dat je vocht vasthoudt in bijvoorbeeld handen, benen of buikholte. Daarnaast kan er sprake zijn van een langdurig gebrek aan eetlust of benauwdheid.

Gezonde voeding helpt het hart om in een goede conditie te blijven. Daarnaast verkleint het de kans op een hoge bloeddruk en een te hoog cholesterolgehalte, wat het hart ook weer ten goede komt.

Vet

Onze voeding bestaat uit verschillende soorten vetten, die ieder effect heeft op het cholesterolgehalte. Hiervoor is een handig ezelsbruggetje:

 • Onverzadigd vet = OK
  Verhoogt het ‘goede’ cholesterolgehalte in het bloed (HDL)
 • Verzadigd vet = Verkeerd
  Verhoogt het ‘slechte’ cholesterolgehalte in het bloed (LDL)

Meer onverzadigd vet
Hoe zorg je ervoor dat je meer onverzadigd vet binnenkrijgt? Bijvoorbeeld door vaker (vette) vis te eten, gebruik oliën als olijfolie, zonnebloemolie of vloeibare bak- en braadproducten. Let op: deze producten bevatten ook veel energie (kcal). Neem er dus niet teveel van. 

Minder verzadigd vet
Je kunt verzadigd vet beperken door minder vette vlees(waren), harde vetten, volle melkproducten en volvette kazen te eten.

Vezels

Oplosbare vezels zorgen ervoor dat er minder cholesterol in je bloed wordt opgenomen. Zorg er daarom voor dat je dagelijks 200 gram groenten en 2 stuks fruit eet. Ook vind je vezels in volkoren producten als volkoren brood en vezelrijke crackers.

Vocht

Wanneer er sprake is van hartfalen, krijg je vaak het advies minder te drinken. Afhankelijk van de mate van hartfalen, wordt bepaald hoeveel vocht je maximaal binnen mag krijgen. Raadpleeg voor meer informatie je (huis)arts.

Zout

Bij hartfalen wordt ook geadviseerd om minder zout te gebruiken (natriumbeperking). Hoeveel zout je maximaal binnen mag krijgen, wordt vastgesteld door de (huis)arts.

Zout beperk je door minder of geen zout toe te voegen aan de warme maaltijd. Probeer daarnaast bewerkte producten, die veel zout bevatten, te vermijden. Het gaat dan vooral om kant-en-klaarproducten zoals soepen, sauzen, groente uit blik, snacks, kruidenzout, vleeskruiden, maggi, aromat, bouillonblokjes en ketjap.

Wanneer je dieetzout wilt gebruiken, houd er dan rekening mee dat het kalium bevat. Omdat dit een reactie kan geven met bepaalde medicatie, is het belangrijk om dieetzout alleen te gebruiken in overleg met de (huis)arts.

Alcohol

Als je alcohol drinkt, kan het hart niet meer op volle kracht werken. Bovendien kan alcohol de bloeddruk verhogen. Bij hartfalen is dit geen goede combinatie. Tevens zijn er medicijnen die niet goed samengaan met alcohol. Dit laatste is altijd terug te vinden in de bijsluiter. Het algemene advies is voor mannen niet meer dan twee glazen per dag en voor vrouwen niet meer dan één glas per dag, en dit niet elke dag.

Calorieën

Als je overgewicht hebt, kost dat je hart extra energie. Daarom is het belangrijk om op je energie-inname te letten en bij overgewicht proberen af te vallen.

Hoeveel je weegt is niet altijd makkelijk vast te stellen, omdat vocht (dat je vasthoudt) een vertekend beeld kan geven. De diëtist kan een goede inschatting maken van je ‘droge’ gewicht met een speciale weegschaal.

De diëtist kijkt naar jouw lichamelijke behoefte, zoals energie (kcal), eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen. Op basis daarvan maakt de diëtist een persoonlijk voorbeelddagmenu. Daarbij houdt de diëtist rekening met jouw wensen en medicatiegebruik.

 • Als je hartfalen hebt;
 • Als je wilt weten hoe je minder vocht binnenkrijgt;
 • Als je wilt weten hoe je minder zout binnenkrijgt;
 • Als je wilt weten of je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt;
 • Als je wilt afvallen.