Wat is een gezond eetpatroon voor volwassenen?
- +4 opscheplepels groenten;
- 2 stuks fruit;
- 4-7 sneetjes volkoren/bruin brood besmeerd met halvarine/margarine;
- 4-5 opscheplepels aardappelen, rijst of pasta;
- 2-3 porties zuivelproducten als melk en yoghurt;
- 40 gram kaas;
- 100 gram vlees, vis of vleesvervanging bereid in 1 eetlepel olie of bak- en braadproduct;
- 25 gram ongezouten noten.
- 1,5-2 liter vocht (water, thee, koffie, melk).
Ons lichaam heeft dagelijks voedingsstoffen nodig, zoals vitamines, mineralen en vezels. Zorg daarom voor een gevarieerd eetpatroon met gezonde voeding. Denk aan voldoende brood, groenten en fruit, met daarbij wat vlees, vis, olie, halvarine en zuivel. Door te variëren weet je zeker dat je alle voedingsstoffen in voldoende mate binnenkrijgt.
Wat zijn gezonde vetten?
Vet is een bron van energie voor het lichaam. Ook levert vet vitamine A, D, E en essentiële vetzuren. Maar niet alle ‘soorten’ vetten zijn even gezond voor het lichaam.
Onze voeding bestaat uit verschillende soorten vetten, die ieder effect hebben op het cholesterolgehalte. Hiervoor is een handig ezelsbruggetje:
- Onverzadigd vet = OK
Verhoogt het ‘goede’ cholesterolgehalte in het bloed (HDL) - Verzadigd vet = Verkeerd
Verhoogt het ‘slechte’ cholesterolgehalte in het bloed (LDL)
Meer onverzadigd vet
Hoe zorg je ervoor dat je meer onverzadigd vet binnenkrijgt? Bijvoorbeeld door vaker (vette) vis te eten en gebruik oliën als olijfolie, zonnebloemolie of vloeibare bak- en braadproducten. Let op: deze producten bevatten ook veel energie (kcal). Neem er dus niet teveel van.
Minder verzadigd vet
Je kunt verzadigd vet beperken door minder vette vlees(waren), harde vetten, volle melkproducten, volvette kazen, koek, gebak, chips, chocolade, snacks en zoutjes te eten.
Cholesterolrijke producten is niet de boosdoener
Cholesterol komt ook in gezonde voeding voor (bijvoorbeeld eigeel). Vroeger dacht men dat het cholesterolgehalte in het lichaam hierdoor het meest werd beïnvloed. Inmiddels weten we dat dit niet klopt: verzadigde vetten hebben het meeste invloed op het cholesterolgehalte.
Wees matig met...
… calorieën: om op gewicht te blijven is het niet alleen belangrijk te letten op wat je eet, maar ook op hoeveel je eet. Het teveel eten van onverzadigde vetten uit ongezouten noten, kan binnen een gezond eetpatroon, nog steeds zorgen voor een overmaat aan calorieën. Maat houden is voor veel mensen moeilijk. Tip: wees ook niet te streng voor jezelf! Neem elke drie uur iets te eten. Regelmaat helpt de glucosestofwisseling op peil te houden, waardoor je intense honger of lekkere trek voorkomt.
… zout: vaak is het overbodig extra zout toe te voegen aan de maaltijd, omdat veel voedingsmiddelen van nature al een beetje zout bevatten. Een hoog gehalte aan zout komt vaak voor in kant-en-klaar producten zoals soepen, sauzen en smaakmakers.
… alcohol: een glaasje wijn op z’n tijd moet best kunnen, maar gebruik met mate. Hooguit een glas per dag voor vrouwen, en twee glazen voor mannen. Alcohol bevat namelijk veel calorieën en kan een hoge bloeddruk veroorzaken.
Fabels en feiten
Er wordt in de media van alles beweerd over gezonde voeding en een gezond eetpatroon: koolhydraten zijn dikmakers, van bananen krijg je verstopping en fruit mag niet na de maaltijd gegeten worden. Hoewel deze voorbeelden allemaal fabels zijn, tonen ze wel aan hoeveel er over gezonde voeding te zeggen en te schrijven valt. Overdrijf niet met regeltjes en probeer je eetpatroon altijd haalbaar te houden. Een leven zonder koolhydraten is niet alleen eenzijdig (je mist bijvoorbeeld belangrijke B-vitamines en vezels), het is ook minder makkelijk vol te houden! Zorg dus voor een volwaardig én gezond eetpatroon die je lichaam voorziet in alle stoffen en bekijk wat voor jou realistisch is.
Hoe eet ik gezond?
Een voedzaam en gezond eetpatroon is lang niet altijd vanzelfsprekend. Na een periode van ziekte, spanning of andere bijzondere omstandigheden kan gezond eten ineens allerlei vragen of problemen oproepen. Op onze website vind je tips én informatie over een volwaardig eetpatroon in speciale situaties (bijvoorbeeld zwangerschap of vegetarisch eten) en bij uiteenlopende problemen als overgewicht of hoge bloeddruk.
Wat kan de diëtist betekenen voor mij?
De diëtist is een deskundige op het gebied van voeding en alles wat met voeding te maken heeft. Voeding heeft meer invloed op je gezondheid en psychische welzijn dan de meeste mensen beseffen. De diëtist helpt je bij het aanpassen van je eetgewoonten en werkt samen met jou aan je doelen.
Wanneer neem ik contact op?
- Als je wilt weten of je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt;
- Als je na een periode van diëten wilt werken aan een gezonde leefstijl;
- Als je meer wilt weten over gezonde voeding;
- Als je betere keuzes wilt leren maken voor een gezond eetpatroon;
- Als je de relatie met gezond eten wilt verbeteren na verschillende dieetpogingen.
Wil je een intakegesprek bij ons inplannen? Dat kan online of bel naar 023 – 557 33 44.
We voorzien jou graag van een persoonlijk voedings- en leefstijladvies. Meer tips? Volg ons dan op Twitter, Facebook of Instagram!