De diëtist helpt bij Gezonde basis

Gezonde keuzes in schaaltjes
 • 4 opscheplepels groenten;
 • 2 stuks fruit;
 • 4-7 sneetjes volkoren/bruin brood besmeerd met halvarine/margarine;
 • 4-5 opscheplepels aardappelen, rijst of pasta;
 • 2-3 porties zuivelproducten als melk en yoghurt;
 • 40 gram kaas;
 • 100 gram vlees, vis of vleesvervanging bereid in 1 eetlepel olie of bak- en braadproduct;
 • 25 gram ongezouten noten.
 • 1,5-2 liter vocht (water, thee, koffie, melk).

Ons lichaam heeft dagelijks vitamines, mineralen en vezels nodig. Zorg daarom voor een volwaardig eetpatroon met voldoende brood, groenten en fruit, met daarbij wat vlees, vis, olie, halvarine en zuivel. Door te variëren weet je zeker dat je alle voedingsstoffen in voldoende mate binnenkrijgt.

Vet is een bron van energie voor het lichaam. Ook levert vet vitamine A, D en E en essentiële vetzuren. Maar niet alle ‘soorten’ vetten zijn even gezond voor het lichaam. 

Onze voeding bestaat uit verschillende soorten vetten, die ieder effect heeft op het cholesterolgehalte. Hiervoor is een handig ezelsbruggetje:

 • Onverzadigd vet = OK
  Verhoogt het ‘goede’ cholesterolgehalte in het bloed (HDL)
 • Verzadigd vet = Verkeerd
  Verhoogt het ‘slechte’ cholesterolgehalte in het bloed (LDL)

Meer onverzadigd vet
Hoe zorg je ervoor dat je meer onverzadigd vet binnenkrijgt? Bijvoorbeeld door vaker (vette) vis te eten, gebruik oliën als olijfolie, zonnebloemolie of vloeibare bak- en braadproducten. Let op: deze producten bevatten ook veel energie (kcal). Neem er dus niet teveel van. 

Minder verzadigd vet
Je kunt verzadigd vet beperken door minder vette vlees(waren), harde vetten, volle melkproducten, volvette kazen, koek, gebak, chips, chocolade, snacks en zoutjes te eten.

Cholesterolrijke producten is niet de boosdoener

Cholesterol komt ook als stof in bepaalde voedingsmiddelen voor. Vroeger dacht men dat het cholesterolgehalte in het lichaam hierdoor het meest werd beïnvloed. Inmiddels weten we dat dit niet klopt: verzadigde vetten hebben het meeste invloed op het cholesterolgehalte.

… calorieën: om op gewicht te blijven is het niet alleen belangrijk te letten op wat je eet, maar ook op hoeveel je eet. Te veel van het gezonde kan nog steeds zorgen voor een overmaat aan calorieën. Maat houden is voor veel mensen moeilijk. Tip: wees ook niet te streng voor jezelf! Neem elke drie uur iets te eten. Regelmaat helpt de glucosestofwisseling op peil te houden, waardoor je intense honger of lekkere trek voorkomt. 

… zout: vaak is het overbodig extra zout toe te voegen aan de maaltijd, omdat veel voedingsmiddelen van nature al een beetje zout bevatten. Een hoog gehalte aan zout komt vaak voor in kant-en-klaarproducten zoals soepen, sauzen en smaakmakers.

… alcohol: een glaasje wijn op z’n tijd moet best kunnen, maar gebruik met mate. Hooguit een glas per dag voor vrouwen, en twee glazen voor mannen. Alcohol bevat namelijk veel calorieën en kan een hoge bloeddruk veroorzaken.

Er wordt in de media van alles beweerd over gezond eten: koolhydraten zijn dikmakers, van bananen krijg je verstopping en fruit mag niet na de maaltijd. Hoewel deze voorbeelden allemaal fabels zijn, tonen ze wel aan hoeveel er over gezond eten te zeggen en te schrijven valt. Overdrijf niet met regeltjes en probeer je eetpatroon altijd haalbaar te houden. Een leven zonder koolhydraten is niet alleen heel erg ongezond (je mist bijvoorbeeld belangrijke vezels en B-vitamines), het is ook minder makkelijk vol te houden.Zorg dus voor een volwaardige voedingspatroon die je lichaam voorziet in alle stoffen en bekijk wat voor jou realistisch is.

Gezond eten is lang niet altijd vanzelfsprekend. Na een periode van ziekte, spanning of andere bijzondere omstandigheden kan gezond eten ineens allerlei vragen of problemen oproepen. Op deze website vind je tips voor gezond eten in speciale situaties (bijvoorbeeld zwangerschap of vegetarisch eten) en bij uiteenlopende problemen als overgewicht of hoge bloeddruk.

De diëtist is een deskundige op het gebied van voeding en alles wat met voeding te maken heeft. Voeding heeft meer invloed op je gezondheid en psychische welzijn dan de meeste mensen beseffen. De diëtist helpt je bij het aanpassen van je eetgewoonten en werkt samen met jou aan je doelen. Of dat nu gaat om afvallen of gezondheidsklachten verminderen.

 • Als je wilt weten of je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt;
 • Als je na een periode van diëten de draad weer wilt oppakken met een advies wat gericht is op jouw lichaam in plaats van een algemeen dieet.