Wat is een gastro-oesofageala reflux?
Aan het einde van de slokdarm zit een kringspier die het voedsel doorvoert naar de maag. Bij een gastro-oesofageale reflux wil die kringspier niet goed sluiten. De inhoud van de maag kan dan terugstromen in de slokdarm. Dit veroorzaakt brandend maagzuur: een brandend gevoel achter het borstbeen of in de keel, veroorzaakt door maagzuur dat in contact komt met de slokdarm. Zowel baby’s, kinderen, volwassen als zwangere vrouwen kunnen hier last van hebben.
Hoe herken je gastro-oesofageala reflux?
Brandend maagzuur en het opboeren van voedsel na het eten: dat zijn de meest voorkomende kenmerken van een gastro-oesofageale reflux. Ook als je geen last hebt van brandend maagzuur kun je klachten hebben zoals pijn op de borst, heesheid, problemen met slikken, droge hoest of een onfrisse adem.
De rol van voeding bij gastro-oesofageala reflux
Overgewicht, alcohol en sommige voedingsmiddelen kunnen een gastro-oesofageale reflux veroorzaken of verergeren. Met de juiste voeding kunnen klachten minder worden of zelfs verdwijnen.
Waar kun je op letten?
- Gebruik kleine maaltijden, verspreid over de dag;
- Beperk alcohol, koffie en thee. Deze producten stimuleren de afgifte van maagzuur;
- Vermijd vet eten, chocolade en pepermunt. Deze verhogen de druk in de maag, waardoor er sneller brandend maagzuur of eten omhoog komt;
- Eet niet vlak voor het slapengaan;
- Heeft je baby last van reflux, dan kan het helpen om de flesvoeding in te dikken, bijvoorbeeld met johannesbroodpitmeel (te koop bij de drogist of in de supermarkt). Merken die Johannesbroodpitmeel bevatten zijn Nutrilon Nutriton of Friso Comfort.
Soms wordt een gastro-oesofageale reflux veroorzaakt (of verergerd) door een breuk van het middenrif, zwangerschap, bepaalde medicatie of roken. Klachten kun je dan vaak verminderen door aanpassingen in je leefstijl, zoals stoppen met roken, niet direct gaan liggen na de maaltijd, ruim zittende kleding dragen en je slaap- en lichaamshouding aanpassen.
Als bovenstaande adviezen niet helpen, kan de huisarts medicatie voorschrijven die de refluxklachten verminderen.
Bij baby’s verdwijnen de klachten meestal vanzelf wanneer ze overgaan op vast voedsel of wanneer ze beginnen met staan.
Wat kan de diëtist betekenen voor mij?
De diëtist geeft advies over de voedingsmiddelen die refluxklachten verergeren of juist verminderen. Iedereen reageert anders op voeding: de een verdraagt alles, de ander kan slecht tegen koffie of chocolade. Samen met een diëtist kun je nagaan welke producten voor jou geschikt zijn.
Ook kan de diëtist helpen bij het afvallen en het aanleren van een gezonde leefstijl. Vaak helpt dat de klachten te verminderen. Samen met jou kan een diëtist een persoonlijk dagmenu opstellen.
Wanneer neem ik contact op?
- Als je last hebt van gastro-oesofageale reflux;
- Als je last hebt van brandend maagzuur;
- Als je overgewicht hebt;
- Als je problemen hebt bij het slikken.