De diëtist helpt bij Dreumesen 2 - 3 jaar

Dreumes met vergrootles

Vanaf het moment dat je kind een jaar oud is, gaat hij of zij steeds meer meedoen met het gezin. Hij of zij zet zijn of haar eerste stapjes en begint met de pot mee te eten. Wat gezond is, is dat je kind leert van jou (en je partner). Als jij regelmatig op de fiets stapt, wilt je kind ook leren fietsen. Als jij altijd een flinke lepel groente op je bord schept, leert je kind dat dit ‘normaal’ is. 

1-2 opscheplepelsgroente
1,5 stukfruit
2-3 sneetjesbrood besmeerd met halvarine
1-2 opscheplepelsaardappelen, rijst of pasta
2 glazenmelk(producten)
0,5 plakkaas
50-60 gramvlees, vleeswaren of vis bereid in 1 eetlepel bak- en braadproduct of olie
0,75 litervocht (zoals melk, water of limonade)

Dreumesen proberen van alles uit, zeker ook met eten. Ze leren nieuwe producten en smaken kennen, die ze niet altijd zullen waarderen. Vaak eten ze hierdoor minder dan wat ze dagelijks nodig hebben. Geen paniek: veel dreumesen hebben in het begin moeite met eten. Meestal gaat dit vanzelf over. Hoe vaker je dreumes iets proeft, hoe groter de kans dat hij het op een gegeven moment lekker gaat vinden.

Heeft je dreumes voor het eerst een banaan geproefd, maar vond hij of zij dit niet lekker? Laat hem of haar het een week later dan nog een keer proberen. Het duurt namelijk even voordat hij of zij aan de nieuwe smaak is gewend. Houd dus vol en geef het niet te snel op.

  • Verstop groenten in het eten. Maak bijvoorbeeld een pannenkoek met gepureerde broccoli erdoor: wedden dat dit succes heeft? Of maak een stamppot met fijn gesneden spruitjes of andijvie.
  • Geef zelf het goede voorbeeld! Laat zien dat zowel een bruine boterham als wortelen heel lekker kunnen zijn. Kinderen doen graag hun ouders na. Zij zijn hun grote voorbeeld. Zorg voor regelmaat. Neem 3 keer een maaltijd (ontbijt, lunch en avondeten) en maximaal 3 keer iets tussendoor. Een (pap)fles is vanaf 1 jaar niet meer nodig.
  • Vermijd grote tussendoortjes en grote glazen vruchtensappen tussendoor. Deze zorgen voor een vol gevoel, waardoor je kind minder trek heeft aan tafel.
  • Eet tijdens de maaltijden aan tafel. Zet de televisie uit en leg speeltjes weg. Zo creëer je een rustige omgeving waarin je dreumes niet wordt afgeleid.
  • Ga pas van tafel als iedereen van het gezin klaar is met eten. Ook als de kleine niets wil eten, moet hij of zij wachten tot zijn grote zus klaar is. Laat je hem of haar eerder van tafel gaan, dan kan hij of zij dit opvatten als een beloning voor het niet-eten.
  • Maak het gezellig aan tafel. Leg kleurige bordjes of placemats neer. Je kan, hoe klein ze misschien nog lijken, je kind ook laten helpen met tafeldekken.
  • Laat je dreumes zelf eten, eventueel met zijn handjes in het begin. Zo leert hij op zijn eigen tempo, zonder dwang van anderen te eten. Hij kan dan zelf bepalen hoeveel hij nodig heeft. Wist je dat dit soort oefeningen heel goed zijn voor de smaakontwikkeling, al wordt het nog zo’n knoeiboel?
  • Word niet boos als je dreumes zijn of haar bordje niet leeg eet. Dan geef je namelijk negatieve aandacht. Ga zelf smakelijk zitten eten, en haal zijn of haar bordje weg. Als je zijn gedrag of haar negeert, en zelf laat zien hoeveel plezier je hebt in het eten, zal dat hem of haar nieuwsgierig maken.
  • Geef complimentjes als het goed gaat! Kinderen zijn dol op positieve aandacht. Geef je kind een aai over de bol wanneer hij of zij stil blijft zitten aan tafel of iets nieuws heeft geproefd.
  • Wanneer je volop varieert met eten, zorg je ervoor dat je dreumes alle gezonde stoffen binnenkrijgt. Wissel bijvoorbeeld aardappelen af met rijst of pasta en brood met cornflakes. Bij groente en fruit is die afwisseling vanwege de vitaminen extra belangrijk. Je kunt de stukjes fruit en groente steeds iets groter maken.

Pas op met zout, want bij dreumesen zijn de nieren nog niet goed in staat om zout te verwerken. Voeg daarom geen zout toe aan het eten.

Kinderen jonger dan vier jaar hebben een vitamine D-supplement nodig. Vitamine D haal je deels uit voeding en deels uit zonlicht. Je huid kan namelijk zonlicht omzetten in vitamine D. Bij jonge kinderen gaat dit proces trager. Geef je kind daarom dagelijks een aanvulling van 10 microgram vitamine D. Vitamine D-supplementen zijn te koop in de vorm van capsules en druppels. Gebruikt je kind opvolgmelk? Dan is extra vitamine D nog steeds nodig.

Wat kinderen op jonge leeftijd leren, daar hebben ze hun hele leven profijt van. Andersom geldt dat ook: geef je ze veel zoete en energierijke vruchtensappen, dan is de kans groot dat ze dit patroon doorzetten wanneer ze ouder worden. Laat je kind daarom wennen aan minder zoete smaken. Kies voor verantwoorde tussendoortjes zoals:

  • Fruit;
  • Rijstwafel;
  • Ontbijtkoek;
  • Rozijntjes;
  • Soepstengel;
  • Stukje komkommer.

… en dranken zoals:

  • Water;
  • Thee;
  • Halfvolle melk.

Natuurlijk mag je kind best een keertje snoepen, maar probeer er geen gewoonte van te maken. Beperk het bijvoorbeeld tot het weekend.

Het kan voorkomen dat je dreumes van bepaalde voedingsmiddelen een allergische reactie krijgt. Hij of zij krijgt bijvoorbeeld eczeem of buikkrampen. Wanneer je de voedingsmiddelen waar hij of zij last van krijgt niet meer aanbiedt, kunnen er tekorten ontstaan. Bespreek daarom altijd met een diëtist of huisarts welke mogelijkheden er zijn voor je kind.

De diëtist kijkt naar de lichamelijke behoefte van jouw dreumes, zoals energie (kcal), eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen. Op basis daarvan maakt de diëtist een persoonlijk voorbeelddagmenu. Daarbij leert je dreumes op spelenderwijs, in samenwerking met de diëtist en de ouders, hoe hij/zij gezonde eetgewoontes kan aanleren. De diëtist voorziet jou van tips bij eventueel slecht eetgedrag van je dreumes (weigeren van voedingsmiddelen). Heeft je dreumes een allergie? Dan past de diëtist hier het voedingsadvies op aan. 

  • Als je dreumes slecht eet;
  • Als je dreumes een voedselallergie heeft;
  • Als je wilt weten of je dreumes voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.