Wat is boulimia?
De hele dag bezig zijn met eten en niet-eten, soms zelfs zo erg dat je aan niets anders kunt denken. Last hebben van eetbuien en veel piekeren over je figuur of gewicht. Dat kunnen tekenen zijn van boulimia nervosa.
Boulimia komt veel vaker voor dan gedacht. Maar liefst 1 tot 3 procent van de Nederlanders heeft last van deze eetstoornis.
Hoe herken je boulimia?
Omdat veel mensen met boulimia een normaal lichaamsgewicht hebben, is het voor anderen vaak moeilijk te herkennen. Manieren waarop je boulimia (bij jezelf) kunt herkennen zijn:
- Een gewicht dat (sterk) schommelt;
- Veel bezig zijn met eten en niet-eten;
- Eetbuien (ongecontroleerd en overmatig eten);
- Een schuldig gevoel na (over)eten en dit willen compenseren (braken, laxeren);
- Een opgezet gezicht of opgezette klieren;
- Een aangetast gebit;
- Beschadigde handen (door het braken);
- Een ongestructureerd eetpatroon;
- Een karakter dat op het eerste gezicht open is;
- Onzekerheid;
- Somberheid;
- Vertekend lichaamsbeeld;
- Overmatig bezig zijn met uiterlijk.
De rol van andere hulpverleners bij boulimia
Voor boulimia zijn er verschillende behandelingen beschikbaar: individuele begeleiding door een gespecialiseerde diëtist en/of psycholoog of een groepsbehandeling.
Een psycholoog helpt vooral bij de achtergronden van de eetstoornis, zoals: onzekerheid of perfectionisme. Een diëtist geeft je handvatten voor eetbuien en verbeterd de relatie tussen voeding en je zelfbeeld. Vaak biedt een combinatie van beide een goede oplossing.
Neem bij twijfel over de juiste therapie contact op met je huisarts. Wil je de situatie eens op een rij zetten, dan kun je ook bij ons een afspraak maken voor een vrijblijvende intake.
Wat kan de diëtist betekenen voor mij?
De diëtist kijkt naar jouw lichamelijke behoefte, zoals energie (kcal), eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen. Op basis daarvan maakt de diëtist een persoonlijk voorbeelddagmenu. Daarnaast werkt de diëtist, samen met jou, aan je eetgewoonten en helpt hij/zij je met het verbeteren van de relatie tussen voeding en je zelfbeeld.
Wanneer neem ik contact op?
- Als je last hebt van eetbuien en je hebt het gevoel de controle te verliezen;
- Als je bang bent om aan te komen en je weet niet waar je moet beginnen;
- Als je deskundig advies wilt bij het stoppen met braken en laxeren;
- Als je een opname achter de rug hebt en je wilt verdere coaching in de thuissituatie.