Wat is bloedarmoede?
Bij bloedarmoede vervoert het bloed te weinig zuurstof. Dat komt doordat er te weinig rode bloedcellen aanwezig zijn of de rode bloedcellen werken niet goed. In rode bloedcellen zit hemoglobine (Hb), een stof die essentieel is voor de zuurstoftoevoer.
Hoe herken je bloedarmoede?
Door bloedarmoede kunnen verschillende klachten ontstaan:
- Zwak gevoel;
- Vermoeidheid;
- Snel kortademig zijn;
- Bleke huid en lippen;
- Hoofdpijn;
- Oorsuizingen;
- Duizeligheid;
- Snel flauwvallen.
Wat is de rol van voeding bij bloedarmoede?
Aan de hand van een bloedonderzoek kan de huisarts vaststellen wat de oorzaak is van de bloedarmoede. Wanneer dit een tekort is aan ijzer, vitamine B12 en/of foliumzuur, kunnen aanpassingen in de voeding de bloedarmoede vaak verhelpen.
IJzer
Er zijn twee vormen van ijzer: heemijzer en non-heemijzer. Heemijzer word beter opgenomen door het lichaam en komt voor in dierlijke producten zoals vlees(waren). Non-heemijzer komt voor in plantaardige producten zoals aardappelen, (volkoren) brood en groenten.
De opname van ijzer wordt beïnvloed door verschillende voedingsstoffen. Koffie, thee en calcium beperken de opname van zowel heemijzer als non-heemijzer. Vlees, vis en vitamine C stimuleren juist de opname van heemijzer en non-heemijzer.
Vitamine B12
Vitamine B12 komt voornamelijk voor in voedingsmiddelen van dierlijke afkomst, zoals vlees, vis, melkproducten, eieren en kaas. Vitamine B12 draagt bij aan de aanmaak van de rode bloedcellen.
Foliumzuur
Foliumzuur komt voor in groene groenten, fruit, volkoren producten en in mindere mate in melk en melkproducten. De algemene dagelijkse hoeveelheid voor foliumzuur is gesteld op 300 microgram per dag. Dit is ongeveer gelijk aan 200 gram groente, twee eieren en zes sneetjes bruin brood.
Als bloedarmoede voorkomt uit een chronische ziekte, infectie, ontsteking of erfelijke afwijking, hebben aanpassingen in de voeding minder effect. De huisarts zal dan kijken naar een mogelijke andere behandeling.
Wat kan de diëtist betekenen voor mij?
Een diëtist kan ervoor zorgen dat je meer energie ervaart. Samen bekijken jullie hoe je voeding er op dit moment uitziet en welke verbeteringen daarin mogelijk zijn.
Heb je bijvoorbeeld een tekort aan ijzer, dan informeert en adviseert de diëtist jou over voedingsmiddelen, die het ijzergehalte in je bloed weer op peil kunnen brengen.
Wanneer neem ik contact op?
- Als er bloedarmoede geconstateerd is bij jou;
- Als je klachten rondom bloedarmoede bij jezelf herkent;
- Als je tips wilt bij het verhogen van je ijzer-, vitamine B12- en/of foliumzuurgehalte;
- Als je advies wilt om een ijzertekort te voorkomen, bijvoorbeeld omdat je vegetarisch eet.