Wat is bariatrische chirurgie?
Bariatrie (ook wel bariatrische- of obesitas chirurgie genoemd) is een tak binnen de geneeskunde, die zich bezighoudt met de behadeling van obesitas of zwaarlijvigheid. De term komt van het Griekse woord ‘baros’, wat gewicht betekent, en ‘iatros’, wat arts betekent.
Wat is het doel?
Het doel is ingrijpend en langdurig verlagen van het lichaamsgewicht, zodat welvaartsziekten zoals diabetes type 2 en hoge bloeddruk, kan worden voorkomen.
Welke ingrepen zijn er?
In de bariatrie bestaan twee soorten ingrepen:
- Ingreep waarbij de maag verkleind wordt (sleeve of maagbandje);
- Ingreep waarbij de maag verkleind wordt en de opname van de dunne darm wordt beperkt (gastric bypass).
Welke ingreep het beste bij jou past, is te overleggen met de chirurg. Voorafgaand (voortraject) én na de ingreep (natraject) helpt de diëtist je graag bij het creëren van een eetpatroon dat bij je past. Daarnaast controleert de diëtist of je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt na de ingreep.
Wat kan de diëtist betekenen voor mij?
De diëtist kijkt naar jouw lichamelijke behoefte, zoals energie (kcal), eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen. Op basis daarvan maakt de diëtist een persoonlijk voorbeelddagmenu. Met dit menu leer je stapsgewijs een andere manier van eten aan, wat voldoet aan de bariatrische eisen, zoals:
- Het kunnen nemen van minimaal 3-6 eetmomenten per dag;
- Het kunnen scheiden van eten en drinken;
- Het langzaam kunnen kauwen;
- Het inzicht hebben in je eigen eetgedrag en dit kunnen aanpassen.
Wanneer neem ik contact op?
- Als je vanuit het ziekenhuis bent doorverwezen voor het voortraject Gastric Bypass.