De eerste zes maanden heeft je baby veel energie nodig om goed te groeien. Alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft zitten in borstvoeding of flesvoeding. Borstvoeding heeft de voorkeur omdat daarin afweerstoffen zitten die je kind beschermen tegen ziekten. Is dit niet haalbaar, dan is flesvoeding een prima alternatief.
Darmkrampen
Omdat de darmpjes van je baby in de eerste maanden nog niet volledig zijn ontwikkeld, kunnen er darmkrampen optreden. Signalen hiervoor zijn langdurig huilen en rood aanlopen. Masseer het buikje van je baby om de darmkrampen te verminderen. Maak ronde bewegingen met de klok mee. Verder kan fietsen met de beentjes helpen, zodat de windjes vrij komen.
Vaak wordt gezegd dat wat de moeder eet en drinkt, in de periode dat zij borstvoeding geeft, darmkrampen kan veroorzaken. Echter is dit nooit wetenschappelijk aangetoond. Heb je toch het idee dat jouw baby reageert op bepaalde voedingsmiddelen die je hebt gegeten? Vermijd deze dan om te kijken of het effect heeft.
Vermijdt of neem alleen in kleine hoeveelheden alcohol, cafeïnehoudende dranken en bepaalde soorten medicijnen in de periode dat je borstvoeding geeft. Je baby kan via borstvoeding de producten alsnog binnen krijgen. Ook roken wordt bij borstvoeding afgeraden.
Voedselovergevoeligheid
Heeft je baby langdurig last van diarree, darmklachten, overmatig huilen, problemen met de luchtwegen of huiduitslag? Dan wordt er vaak al snel gedacht aan een voedselallergie. Toch is dat lang niet altijd het geval. Bij 3% van de baby’s met deze klachten is er sprake van een voedselallergie.
Raadpleeg daarom eerst de huisarts voordat je zelf stappen onderneemt. Is er daadwerkelijk een voedselallergie geconstateerd? Dan kan een gespecialiseerde diëtist je verder begeleiden.
Bijvoeding
Zodra je baby zes maanden oud is, heeft hij/zij niet meer genoeg aan borst- of flesvoeding. Vanaf dan moet hij/zij kennis gaan maken met vaste voeding.
Het is belangrijk dat je baby stapsgewijs (in zijn/haar eigen tempo) aan vaste voeding went. Begin met kleine, geprakte hapjes. Wanneer hij/zij dit onder de knie heeft, kan je verder gaan met hardere stukjes.
Begin het liefst met zachte smaken zoals wortel en banaan. Met zure en bittere smaken kun je beter nog even wachten. Deze smaken wijken namelijk sterk af van de borst- en flesvoeding. Langzamerhand kun je de voeding steeds verder uitbreiden. Je zult merken dat je baby steeds beter leert om met de pot mee te eten.
Beweging
Beweging is voor je baby erg belangrijk. Het verbetert de motoriek en helpt bij het verkennen van de wereld om hem/haar heen. Verwissel de positie van je kind een paar keer per dag. Zo geef je hem/haar telkens nieuwe mogelijkheden om te kijken en spelen.
Wat kan de diëtist betekenen voor mij?
De voedingsbehoefte van je baby verandert het eerste levensjaar van maand tot maand. De diëtist kan je vertellen wat je kindje op zijn of haar leeftijd precies nodig heeft. Ook kan de diëtist je ondersteunen als er problemen zijn met eten. Zo komen er in de praktijk veel baby’s met een afwijkende gewichtscurve. Daar kan een eetprobleem of allergie achter zitten.
Wanneer neem ik contact op?
- Als je baby een afwijkende gewichtscurve heeft;
- Als je baby een voedselallergie heeft;
- Als je van een professional antwoord wilt krijgen op vragen als: wanneer begin ik met brood, hoe zit het met honing en wanneer mag ik beginnen met bijvoeding?