De diëtist helpt bij ARFID

Gezonde voeding bij ARFID

ARFID, wat ook wel staat voor ‘Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder’ (= Vermijdende / restrictieve voedselinname-stoornis) is een relatief nieuwe eetstoornis en pas sinds 2013 erkend. ARFID is anders dan andere eetstoornissen zoals ‘anorexia nervosa’ of ‘boulimia nervosa’. Want bij deze vorm van eetstoornis staat de voeding centraal, in plaats van het gewichtsverlies of het uiterlijk.

Het vermijden van bepaalde voeding

Vermijd je voeding vanwege een bepaalde kleur, geur, textuur of smaak en is hierdoor jouw voedselkeuze selectief en beperkt? Dan bestaat de kans dat er sprake is van ARFID. Maar wanneer is er sprake alleen maar van moeilijk eetgedrag en wanneer kunnen we een diagnose van deze eetstoornis stellen?

ARFID is een voedings-/eetstoornis waarbij je bepaalde voedingsmiddelen vermijd vanwege de textuur, kleur of smaak. Hierdoor ontstaan er voedingstekorten, gewichtsverlies (op termijn zelfs ondergewicht) of een afbuigende groeicurve bij kinderen. ARFID kan ervoor zorgen dat je sociaal geïsoleerd raakt, doordat je bepaalde sociale activiteiten (zoals etentjes) probeert te vermijden.

Hoe herken je ARFID eetstoornis?

De volgende symptomen passen bij de eetstoornis ARFID: 

  • Je weigert om voedsel met een bepaalde textuur, kleur of smaak te eten;
  • Je kind groeit niet goed;
  • Je hebt weinig eetlust;
  • Je verliest gewicht omdat je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt;
  • Er ontstaat een tekort aan vitamine en mineralen in het lichaam;
  • Je gewicht neemt toe omdat je voornamelijk ongezond voedsel eet;
  • Je ervaart psychosociale problemen.

Oorzaken ARFID

Bij ARFID is er (vaak) sprake van meerdere problemen die de eetstoornis stimuleert. Het is daarom van belang dat er niet alleen naar het eetgedrag gekeken wordt, maar dat het totaalplaatje in beeld komt. Mogelijke oorzaken van deze eetstoornis kunnen zijn:

  • Allergie of voedselintolerantie;
  • Persoonlijke factoren: hypergevoeligheid in de mond kunnen ervoor zorgen dat bepaalde smaken of texturen sterker worden ervaren;
  • Traumatische ervaring met voedsel: zoals bijv. een verslikking;
  • Ontwikkelingsstoornis;
  • Erfelijke factoren: komen eetstoornissen vaker voor in de familie;
  • Emotionele en relationele problemen: autisme, hechtingsstoornissen of angststoornissen.

Wat kan de diëtist betekenen voor mij?

De diëtist kijkt naar jouw lichamelijke behoefte, zoals energie (kcal), eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen. Op basis daarvan maakt de diëtist een persoonlijk voorbeelddagmenu, wat zo wordt samengesteld om ARFID zo veel mogelijk onder controle te houden. Daarnaast helpt de diëtist je bij het aanpassen van je voedings- en leefstijlgewoonten. Daarbij krijg je praktische tips voor als je last heb van bijwerkingen, zoals misselijkheid en een verminderde eetlust. Tot slot kan een diëtist je voorzien van voedingsondersteunende middelen als drinkvoeding en supplementen.

Afspraak met een diëtist inplannen? Onze specialisten staan altijd voor je klaar om je te adviseren over medicijngebruik en voeding. 

ARFID is een eetstoornis waarbij iemand bewust bepaald soort voeding vermijdt. Dit kan omdat deze voeding bepaalde geuren, texturen en smaken bevat waar diegene heel moeilijk tegen kan. Het gevolg kan zijn dat de persoon in kwestie een verminderde eetlust ontwikkeld en zelf allerlei voedingsstoffen nooit binnenkrijgt. Ondervoeding ligt dan op de loer. 

Er zijn alleen nog schattingen van het aantal mensen met ARFID. In totaal (kinderen en volwassenen) gaat het om ongeveer 300.000 mensen in Nederland. 

  • Als je het lastig vindt voedingspatronen te doorbreken;
  • Als je weigert voedsel met een bepaalde textuur, kleur of smaak te eten;
  • Als je gewicht verliest, omdat je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt;
  • Als je in gewicht toeneemt, omdat je voornamelijk ongezond voedsel eet.