Wat is anorexia?
Anorexia nervosa is een serieuze ziekte dat tot een eetstoornis leidt. Hierbij heb je constant angst om aan te komen, ook al heb je last van ondergewicht. Een gevoel van houvast als je eten kunt weerstaan. Dit kunnen belangrijke aanwijzingen zijn van anorexia.
Mensen met anorexia tobben de hele dag over eten en niet-eten, soms zelfs zo erg dat ze aan niets anders meer kunnen denken. Deze eetstoornis komt voor bij 3-4 op de 1000 mensen. Tien procent van de anorexiapatiënten overlijdt aan de gevolgen van deze ziekte.
De symptomen van anorexia herkennen
Wie anorexia heeft, kan dat vaak heel goed verborgen houden. Toch zijn er manieren om de symptomen te herkennen, zoals:
- Een gewicht dat (sterk) afneemt;
- Vaak op de weegschaal staan;
- Veel nadenken over eten;
- Een schuldig gevoel na het eten;
- Somberheid;
- Onzekerheid;
- Vermoeidheid;
- Steeds minder vaak willen eten, en het liefst alleen;
- Menstruatieproblemen;
- Het constant koud hebben;
- Problemen met de stoelgang;
- Slaapproblemen;
- Veel behoefte aan controle.
Hulpverlening en behandeling
Voor anorexia zijn er verschillende behandelingen beschikbaar. Denk hierbij aan individuele begeleiding door een gespecialiseerde diëtist en/of psycholoog of een groepsbehandeling.
Een psycholoog helpt vooral bij de achtergronden van de eetstoornis, zoals: onzekerheid of perfectionisme. Een diëtist geeft je handvatten voor moeilijke momenten en verbetert de relatie tussen voeding en je zelfbeeld. Vaak biedt een combinatie van beide een goede oplossing.
Neem bij twijfel over de juiste therapie contact op met je huisarts. Wil je de situatie eens op een rij zetten, dan kun je ook bij ons een afspraak maken voor een vrijblijvende intake.
De rol van de diëtist voor anorexia patiënten
De diëtist kijkt naar jouw lichamelijke behoefte, zoals energie (kcal), eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen. Op basis daarvan maakt de diëtist een persoonlijk voorbeelddagmenu. Dit voorbeelddagmenu bestaat uit een opbouwschema, zodat wel jij als je lichaam kan wennen aan het binnenkrijgen van meer energie en voedingsstoffen. De diëtist helpt je bij het overwinnen van je angsten voor/over voeding, wat veroorzaakt is door de eetstoornis. Je leert wat voeding echt met je doet, wat je lichaam nodig heeft en waarom het nodig heeft. Wanneer je braakt of laxeert, coacht de diëtist je hierin af te bouwen.
Maak meteen een vrijblijvende afspraak met één van onze diëtisten als je denkt last te hebben van een eetstoornis. Hoe sneller je aan de bel trekt, hoe beter!
Wanneer hulp inschakelen
- Als je denkt dat je anorexia hebt;
- Als je hulp wilt om je voeding weer op te bouwen;
- Als je het prettig vindt om samen een opbouwschema te maken;
- Als je weer wilt oefenen met ‘enge’ producten;
- Als je op een wachtlijst staat voor groepstherapie of opname en je wilt tijdelijke hulp totdat je aan de beurt bent;
- Als je een opname achter de rug hebt en je verdere coaching wilt in de thuissituatie.
Hoe krijg je anorexia?
Je krijgt niet van de één op de andere dag anorexia. Het is vaak een langdurig proces, waarbij de symptomen langzaam heviger worden. Anorexia is de angst om in lichaamsgewicht toe te nemen. Het begint vaak “onschuldig” maar zonder begeleiding en behandeling kan het uitmonden tot een ernstige ziekte.
Wanneer heb je anorexia?
Mensen die de hele dag denken en tobben over eten, aankomen of afvallen, kunnen symptomen vertonen van anorexia. Een voedingsdeskundige of psycholoog kan uitzoeken of dit ook echt het geval is. Wie anorexia heeft weet dat vaak in het begin wel goed te verbergen.
Wat is het verschil tussen anorexia en boulimia?
Bij anorexia eet een persoon heel erg weinig omdat er angst bestaat om aan te komen. Bij boulimia ervaart iemand excessieve eetbuien die afgewisseld worden met perioden van heel weinig eten of met manieren om eten snel kwijt te raken, zoals braken.