Waarom eten we te veel?

Te veel gegeten hebben voelt niet bepaald prettig: je buik gaat opzetten en lijkt wel uit elkaar te ploffen. Je kan je misselijk of schuldig gaan voelen, en het komende kwartier zit er niet veel anders op dan onderuitgezakt te wachten tot het eten ook gezakt is. Het overkomt iedereen weleens, te veel eten. Waarom doen we het eigenlijk?

Dat volproppen wordt vooral veroorzaakt door invloeden van buitenaf: als eten voor het grijpen ligt, gratis aangeboden wordt, noem maar op. Een aantal experimenten laat zien hoe dat werkt (Bron: Guy Droog)

Muffe popcorn

In het eerste onderzoek kregen twee groepen popcorn aangeboden: de ene groep kreeg verse popcorn, de andere groep popcorn van vijf dagen oud. De smaak van de oudbakken popcorn werd beoordeeld met een 3 op een schaal van 10. Er waren popcornbakken in de maten medium of groot.

De proefpersonen kregen de popcorn tijdens een film in de bioscoop. Iedereen had 20 minuten van tevoren nog een maaltijd gehad, dus echt honger konden ze niet hebben. Uit de grote bakken popcorn werd meer gegeten dan uit de middelgrote bakken: bij de verse popcorn was dat 45% meer, bij de oudbakken popcorn 34% meer. Dat er meer wordt gegeten uit een grote bak verse popcorn, oké, maar waarom eet je überhaupt popcorn dat smaakt als schuimplastic? Omdat het gratis is? Of omdat het zonde is om weg te gooien?

Eten binnen handbereik zorgt voor snaaigedrag

In een ander onderzoek kregen receptionistes een maand lang gratis snoep. Een schaal met snoep werd op hun bureau geplaatst of op een plek twee meter verderop. De schaal was doorzichtig of ondoorzichtig.

Een receptioniste die een schaal snoep op haar eigen bureau had staan, at ongeveer 9 snoepjes per dag. Wanneer de schaal twee meter verderop stond, at ze maar 4 snoepjes.

Ook het zien van snoep bleek een groot verschil te maken: een receptioniste met een doorzichtige schaal at dagelijks gemiddeld 2 snoepjes meer dan haar collega met een ondoorzichtige schaal. Het maakt dus nogal wat uit of je snoep kunt zien en hoeveel moeite je moet doen om het te pakken te krijgen.

Wat je niet ziet, bestaat niet?

Weer een ander experiment ging over etensresten. Die blijken ook nogal een invloed te hebben op je eetgedrag. Twee groepen proefpersonen mochten onbeperkt kippenbouten eten. Aan de tafels waar de botjes werden opgeruimd, bleek dat mensen gemiddeld meer aten dan aan de tafels waar de botjes níet werden opgeruimd. Als de botjes er niet meer lagen, was er geen visueel bewijs meer en ‘vergaten’ de mensen hoeveel ze gegeten hadden.

Uit andere experimenten kwamen nog meer opmerkelijke resultaten:

– Een voedingsmiddel dat bestempeld is als gezond wordt in grotere hoeveelheden gegeten dan de normale variant. Ze staan weliswaar bekend als ‘mager’, maar bevatten maar 11% minder calorieën.
– Matige lichaamsbeweging doet meer eten. Mensen gaan ervan uit dat ze meer mogen eten wanneer ze hebben bewogen. Dat is zeker het geval wanneer je fanatiek gesport hebt. Het geldt echter niet voor een blokje om.

Houd jezelf niet voor de gek

Natuurlijk weet iedereen wel dat je niet onbeperkt kan dooreten van popcorn, kippenbouten en zelfs niet van ‘gezonde’ producten. Maar het is algemeen bekend: kennis over feiten (‘groente en fruit zijn gezonder dan een bak popcorn’) leidt niet vanzelf tot gedragsverandering. Mensen vinden telkens weer een reden om meer te mogen eten, vooral als het voor het grijpen ligt. Natuurlijk moet je blijven genieten van lekker eten, maar houd jezelf ook niet voor de gek.

Zorg dat je niet in de verleiding komt

Om te zorgen dat je niet in de verleiding komt om te veel te eten, kun je van alles in je omgeving (externe invloeden) veranderen. Enkele tips:

– Gebruik kleinere borden, schalen en bestek. Hierdoor is je bord sneller gevuld en duurt het langer voor het eten op is.
– Zorg dat gezonde producten beter zichtbaar zijn dan slagroomtaarten. Zet een fruitschaal op tafel en zet in de kast de gezonde snacks vooraan.
– Zet bij het avondeten de pannen niet op tafel maar laat ze op het fornuis staan.
– Kies voor kleine varianten: kleine bakjes popcorn, chipszakjes of mini-marsreep.
– Zorg dat de snoep- en koektrommel niet binnen handbereik staat.

Wees jezelf te slim af door nu deze veranderingen door te voeren. Al blijft de beste manier om niet in de verleiding te komen nog altijd: koop gewoon geen of zo min mogelijk ongezonde producten. Want wat niet in huis is, kan je ook niet opeten!

Laatste nieuws & blogs

Blog

PMS en voeding

Elke maand opnieuw ervaren veel vrouwen de ongemakken van het premenstrueel syndroom (PMS). Opgeblazen gevoel, vocht vasthouden, pijnlijke borsten en stemmingswisselingen zijn slechts enkele van

Lees verder »