Voornemens? Weet het verschil tussen ‘Ik moet’, ‘Ik mag’ en ‘Ik wil’… 

Gezondheid gaat niet om het gewicht dat je verliest, maar het leven wat je er mee wint!

Januari, een nieuw jaar, een nieuw startpunt, zullen veel mensen denken. Goede voornemens zijn er in grote aantallen of mensen ‘doen niet aan goede voornemens’. Om vervolgens met ‘blue monday’ erachter te komen, dat het weer niet is gelukt. Maart, de derde maand van het jaar: als je voornemen is gelukt, zou het al een beetje in je systeem kunnen gaan zitten. Kortom, een mooi moment om te evalueren hoe het ervoor staat. Lukt het om je voornemen vast te houden? Zo ja, super ga zo door en wees trots op jezelf! Zo nee, hoe komt dat? Waar loop je tegenaan? Diëtist Angela deelt één van de meest gemaakte fouten met jou. 

Ik moet

Als ik nu op dit moment tegen jou zeg, dat jij vanaf vandaag snoepjes moet laten staan en dagelijks een uur moet gaan wandelen.
Wat doet dat met jou? De kans is groot dat je weerstand voelt… En hoe komt dat? Het woordje ‘Moeten’ zorgt ervoor dat je je hakken in het zand wilt zetten.

Je bent volwassen en bepaalt zelf wel wat je doet, zul je wellicht in je achterhoofd denken. Of misschien als het gezegd wordt, omdat je zelf ook iets wilt bereiken, zul je het gaan doen, maar realiseer je je onderweg dat het te strikt is en het als een regel voelt die je niet altijd kan naleven.. Wat gebeurd er dan? Schuldgevoel, falen… Het is mij niet gelukt.Wanneer mensen bij mij in de praktijk komen, hoor ik geregeld: ‘Ik moet van de huisarts’, ‘Ik moet het voor mijn gezondheid’, ‘Ik moet het voor mijn kinderen’, of ‘Ik moet het, want ik ben veel te zwaar’. De realiteit is… Jij moet helemaal niks. Jij bent een volwassen persoon en mag zelf bepalen, wat jij belangrijk vindt in het leven.

Voor de één is dat vanuit het motto ‘ Liever te dik in de kist, dan een feestje gemist’ en een ander leeft vanuit zijn waarden dat diegene zijn kinderen wil zien opgroeien. Ben jij zo iemand die vaak ‘moeten’ tegen zichzelf zegt? Grote kans dat dit één van de redenen is, waardoor jij afhaakt, weerstand voelt tegen je voornemens en vervolgens de handdoek in de ring gooit, omdat het even te veel wordt.

Bewustwordingsopdracht: Hoe vaak zeg jij tegen jezelf moeten? Word hier eens bewust van. Laat je kinderen of partner je erop attenderen (ja ik weet dat is heel confronterend). Of schrijf het eens op in de ochtend, als je wakker wordt.. Hoeveel moet jij dan gaan doen? Lees het eens hardop voor, hoe voelt dat?

Ik mag

Veel mensen komen bij mij in de praktijk en vragen wat ze mogen eten. Mijn antwoord is vaak: ‘Jij mag alles. Wat wil je ermee bereiken? ‘

De realiteit is, dat als je alles mag eten, er vanuit mij of vanuit jezelf geen regels zijn. Is dat een vrijbrief om alles wat los en vast zit te kunnen en mogen eten? Dat kan, zolang je bereid bent ook daarvan de consequenties te ondergaan. Als iemand een lactose-intolerantie heeft, en iemand de ‘echte melk’ super lekker vindt en niet wil laten staan, en daarmee de buikpijn en diarree klachten voor lief neemt, Be my Guest! Jouw leven en die keuze mag jij maken. Heb ik daar een mening over? Ja, echter doet die ertoe… Naar mijn idee niet.

Bewustwordingsopdracht: Schrijf dezelfde acties eens op die je net hierboven bij moeten hebt opgeschreven. Echter in plaats van ‘Ik moet’ vervang je deze door ‘ Ik mag’ en lees het eens hard op voor. Zit er een verschil tussen het gevoel van hierboven bij ‘moeten’ en bij deze ‘mogen’?

Ik wil

“Als je niks moet en alles mag, dan kom je toch nooit verder met je goede voornemens of de doelen die jij voor ogen hebt”, zul je misschien denken…

Wat wil jij in het leven? Wat is voor jou belangrijk? Als jouw tijd kostbaar is en je hebt niet lang meer te leven, wat doet er dan oprecht toe? Als ik mensen deze vragen stel, krijg ik vaak geen antwoord als: ‘ 10 kilo minder wegen’ of ‘maatje 38 terugkrijgen’. Vaak krijg ik te horen dat mensen er voor hun dierbaren willen zijn, leuke activiteiten willen ondernemen, zich persoonlijk willen ontwikkelen en beste versie van zichzelf willen zijn.

Veel diepere antwoorden dan ‘ ik wil afvallen’. Waar ik naar vraag, zijn iemands waarden. Deze waarden geven jouw leven richting en die vind jij belangrijk. Alles wat jij oprecht belangrijk vindt, daar ben jij, over het algemeen, bereid voor op korte of op lange termijn offers voor te brengen.

Voorbeeld: Veel mensen antwoorden op de vraag ‘Wat is voor jou belangrijk in het leven?’: Mijn kinderen en partner. Als ik ze dan vraag of ze elke zaterdag zin hebben om vroeg in de ochtend aan de zijlijn te staan van het voetbalveld, ontstaat er vaak een glimlach en een ‘ Nee’. Waarom doen ze het dan? Omdat het belangrijk is voor hun kind, of omdat ze toch graag hun kind bezig willen zien. Dus ze zijn bereid vroeg op te staan, tegen hun zin in, voor iets wat voor hun belangrijk is.

Mijn vervolgvraag: Wat wil jij? Wat is voor jou belangrijk? Wat ben jij daar bereid voor te doen en te laten?

De realiteit is dat ‘Afvallen’ niet per definitie leuk is. Je zult wellicht gedragspatronen doorbreken, die moeite kosten en waar je energie in zal steken. Moet dat? Nee, echter als je verandering wilt, is dat wel een vereiste. Sta er dus eens goed bij stil… ‘Wat is de reden achter je goede voornemen en ben je bereid daarvoor de consequenties te dragen en offers voor te doen.

Hopelijk kun je aan de hand van deze blog een spiegel voor je neus zetten en kijken hoe jij tegen jezelf praat. Herken jij veel ‘moeten’ bij jezelf? Wees jezelf dan bewust dat als anderen dit tegen jou zeggen, dat vaak ook weerstand oplevert en je vaak eerder het tegenovergestelde gaat doen. Door bewust te worden van ‘jouw moeten’, kun je dit vervangen door mogen. Vaak geeft dit ruimte, vrijheid en een minder drukkend gevoel. Waardoor het ook een keer ‘fout’ mag gaan of een keer niet hoeft, zonder dat je gelijk gefaald hebt.  Als je dan toch hebt besloten dat je iets wilt veranderen. Doe het vanuit de ‘Ik wil’ vorm en wees realistisch in wat jij bereid bent te doen of te laten op de korte termijn, om op langere termijn te kunnen ervaren wat de gedragsverandering met jou doet.

Dit is een oefening uit de ‘ Acceptance Commitment Therapy’, waar Angela in geschoold is. Wil jij hier meer van weten? Wil jij gecoacht worden bij jouw goede voornemens en ze wel haalbaar en duurzaam maken? Neem gerust contact op met onze praktijk: Voedingsadviesbureau de Winter. U kunt contact opnemen via: receptie@dewinter.nl of bel naar 023-5573344. U kunt ook een kijkje nemen op onze website: dewinter.nl. Diëtetiek wordt vergoed vanuit de basisverzekering voor 3 uur, echter wel afhankelijk van het eigen risico. 

 

 

 

Laatste nieuws & blogs

Nieuws

Train jouw buik!

Gewichtheffen, sprinten, kogelstoten, fitness en ga zo maar door. Prestaties spelen hierbij vaak een grote rol. Om een betere prestatie te krijgen, is er best

Lees verder »