Voorbereiding is het halve werk!

Gezond eten is duur… Ik was laat huis van het werk… Ik had niks in huis… Allemaal redenen (of excuses) die je in de verleiding kunnen brengen om toch ‘makkelijk’ te gaan eten en je doel nog even te verplaatsen naar maandag. Maar nee, daar nemen de diëtisten van Voedingsadviesbureau de Winter geen genoegen mee! Angela helpt jou met vooruitkijken, plannen en er vervolgens naar handelen, zodat ook jouw doel behaald wordt ondanks de chaos van het dagelijks leven.

Kijk vooruit

Plan een moment van de week in (blok hem als reminder in je agenda met een melding erbij) om te plannen hoe je eetpatroon de week erop uit gaat zien. Kies hiervoor een handig moment, bijvoorbeeld de dag waarop de folders van de supermarktaanbiedingen binnenkomen,  wanneer je je weekrooster binnen hebt gekregen of de dag voor het boodschappen doen. Kijk kritisch naar de komende week, wat kun je verwachten en wat is realistisch. Na een 8 uur durende werkdag en een uur file kan ik mij voorstellen dat je niet nog eens een uur een keukenprinses wil gaan uithangen.

Maak een planning

Wanneer je ook op het geld in de portemonnee wil letten is het goed om de aanbiedingen in de gaten te houden. Bekijk de folders of de app ‘Reclamefolder’ en baseer hier je voedingskeuzes voor de volgende week op. Maak een weekplanning waarin je de gerechten en maaltijden opschrijft. Houd je mogelijk ingrediënten over? Misschien kun je deze in de lunch verwerken of kun je een moment plannen om een lekkere groentesoep te maken van de kliekjes. Op deze manier zijn we ook nog duurzaam bezig! Check de voorraadkast en schrijf vervolgens alle ingrediënten die je niet meer hebt en nodig hebt voor je weekmenu op.
Handig om thuis nooit zonder te zitten. Creëer een systeem waarbij je altijd 1 ongebruikt product op voorraad hebt. Is het op? Schrijf het op het memobord of op de boodschappenlijst, zodat deze direct weer aangevuld kan worden. Houd daarnaast de voorraad in je vriezer bij, dan weet je wat je hebt & zit je ook nooit zonder!
Aantal musthaves voor in de voorraadkast:
  • Peulvruchten van kikkererwten tot bruine bonen en linzen (lang houdbaar en gemakkelijk te gebruiken in een salade om hem volwaardig te maken)
  • Volkoren wraps
  • Blikjes tomaten blokjes ( ideaal om een saus mee te maken)
  • Bouillonblokjes
  • Havermout /zilvervliesrijst/ volkoren pasta/ quinoa
  • Blikje tonijn/zalm/sardientjes
Doe aan Mealprepping
Iedereen heeft er last van dat er na een drukke werkdag geen zin meer is om uitgebreid te gaan koken (JA, dat gevoel kennen wij ook;)) . Houd hier rekening  mee in je weekmenu en plan een aantal gemakkelijke maaltijden in. Denk aan een zelfgemaakte soep, een volkoren wrap of groentetortilla gevuld met kip en rauwkost of een lekkere frisse maaltijd salade in dit zomerse weer. Een andere mogelijkheid is om eerder in die week dubbele porties te koken. Bak een extra stukje kip met rijst en wokgroentes, vries het in en je kunt een week later zonder te koken aan tafel schuiven. Zorg er dan ook voor dat je een vriezer hebt en wat voorraad verzamelt, het enige wat je moet doen is het bakje aan het begin van de dag eruit halen en laten ontdooien. Het gemak dient de mens!
Start eens met één van deze tips, wanneer het lukt ga je een volgende tip oefenen. Voor je het weet ben jij volledig in control en altijd voorbereid op het onverwachte ;)
 
Wil je meer weten over gezonde voeding of heb je behoefte aan persoonlijk advies? Neem gerust contact op voor het maken van een afspraak. De begeleiding van de diëtist valt binnen de vergoeding van het basispakket. Voedingsadviesbureau De Winter, www.dewinter.nl  tel: 023-5573344  info@dewinter.nl

Laatste nieuws & blogs

Blog

Ik eet uit emotie, en nu?

Enkele maanden geleden zijn we met alle collega-diëtisten van Voedingsadviesbureau De Winter naar de scholing ‘Emotie-eten de baas’ geweest. Interessant én leerzaam. Ik heb altijd

Lees verder »