Voedselvergiftiging, voorkomen is beter dan genezen!

Vrouw die haar handen wast

Heel vaak hoor ik, als ik op huisbezoek kom, dat oudere mensen al het toetje uit de koelkast halen (anders is het zo koud!) en het dan een halve dag later pas opeten! Of dat ze de warme maaltijd later of de volgende dag verder opeten. Deze dingen kunnen lijden tot een voedselvergiftiging. En dit is goed te voorkomen!

 

Wat kunnen we doen om een voedselinfectie of voedselvergiftiging te voorkomen?

 

  • Koel bederfelijk eten goed en zet de koelkast op 4˚C;
  • Bewaar de producten op de juiste wijze (binnen of juist buiten de koelkast);
  • Koel restjes eten snel terug;
  • Bewaar restjes eten maximaal 2 dagen in de koelkast;
  • Was je handen goed en regelmatig (tijdens de bereiding van de maaltijd);
  • Was groente en fruit goed onder stromend water;
  • Scheid rauw en bereid voedsel, gebruik andere snijplanken en messen voor rauw en gaar eten;
  • Verhit het eten (vooral dierlijke producten) goed, ook restjes eten;
  • Let op de houdbaarheidsdatum!
  • Ruik, proef en kijk goed naar de producten die je gebruikt!

 

Houdbaarheidsdatum

Dit is wel een lastige, want op verpakkingen kunnen 2 soorten houdbaarheidsdatums staan: THT (ten minste houdbaar tot) en TGT (te gebruiken tot). Maar wat betekent dat nou eigenlijk?

 

THT: dit staat op producten die niet snel bederven. Bijvoorbeeld meel, koekjes en zuivelproducten. Na deze datum is de kwaliteit (zoals geur, kleur, smaak) van het product achteruit gegaan, maar je kunt het product nog veilig eten. Dus kijk, proef en ruik of het product nog lekker is en of je het gaat gebruiken.

TGT:  Dit staat op zeer bederfelijke producten, deze kun je maar kort bewaren. Bijvoorbeeld vlees, vis, voorgesneden groenten, koelverse maaltijden. Na deze datum is het niet veilig meer om het product te eten. Na de TGT-datum kunnen er ziekteverwekkers gaan groeien, deze kun je vaak niet zien, ruiken of proeven. Let op: deze datum geldt alleen wanneer het product nog ongeopend is!

 

Er zijn ook producten zonder datum, bijvoorbeeld: verse groenten, vers fruit, vers brood, aardappels, azijn, zout, alcoholische dranken (>10% alcohol) en suiker. Bij deze producten kun je zelf de kwaliteit in de gaten houden door te kijken, ruiken en proeven.

 

Heb je een vraag over de bereiding van voedsel of de houdbaarheid hiervan. Neem gerust contact op met één van onze diëtisten. We zijn werkzaam in de regio Noord- en Zuid Holland. Online een afspraak inplannen is ook mogelijk! De diëtist zit in het basispakket van de zorgverzekering. www.de/winter.nl tel: 023 5573344 receptie@dewinter.nl

Laatste nieuws & blogs

Blog

Ik eet uit emotie, en nu?

Enkele maanden geleden zijn we met alle collega-diëtisten van Voedingsadviesbureau De Winter naar de scholing ‘Emotie-eten de baas’ geweest. Interessant én leerzaam. Ik heb altijd

Lees verder »