Vitamine D in het nieuws


Geschreven door: Marloes Louter-Hasenoot

In deze tijd wordt er extra aandacht besteed aan onze gezondheid. Wanneer we een goede weerstand hebben, zijn we minder vatbaar voor infecties, zoals verkoudheid, griep en Corona. Vitamine D zorgt mede voor een goede weerstand! Maar waarom is vitamine D zo belangrijk voor ons lichaam en moeten we deze dan suppleren?

Vitamine D hebben we nodig om calcium uit de voeding te halen en in het lichaam op te nemen voor sterke botten en tanden. Ook speelt vitamine D een belangrijke rol bij een goede werking van spieren en het immuunsysteem.

Onze huid maakt vitamine D aan door zonlicht als we naar buiten gaan. Daarnaast zit in voeding ook vitamine D, bijvoorbeeld in vette vis (haring, zalm, makreel), vlees, eieren en in Nederland wordt vitamine D toegevoegd aan halvarine, margarine en bak-en braadproducten.

Iedereen heeft 10mcg vitamine D per dag nodig, alleen vrouwen vanaf 50 jaar en mannen vanaf 70 jaar hebben 20mcg per dag nodig. Daarnaast zijn er door de gezondheidsraad nog groepen aangemerkt die vitamine D moeten suppleren: mensen met gezichtsbedekking, mensen met een donkere huid, zwangeren, kinderen (t/m 3 jaar). Maar voor iedereen is het verstandig om in de winterperiode extra vitamine D te suppleren (ca. 10mcg), omdat we dan minder vaak (onbedekt) buiten komen en de zon te laag staat om goed vitamine D op te kunnen nemen.

Recente onderzoeken laten een positief effect zien van suppletie van vitamine D op het ziekteverloop van Covid-19. Maakt vitamine D ons beter? Nee, maar kwaad kan het zeker niet om extra op je gezondheid en inname van vitamine D te letten komende tijd. Maar gebruik niet meer dan nodig is!

Wil jij weten of je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt? Neem gerust contact op met één van onze diëtisten. We zijn werkzaam in de regio Noord- en Zuid Holland. Online een afspraak inplannen is ook mogelijk! De diëtist zit in het basispakket van de zorgverzekering. www.dewinter.nl tel: 023 5573344 receptie@dewinter.nl

 

 

Laatste nieuws & blogs

Blog

Komkommertijd!

Komkommertijd… vroeger was deze tijd voor de komkommerkwekers een hele drukke periode. Terwijl er in de media eigenlijk bijna niets te doen was. Omdat deze

Lees verder »