Ben je ouder dan 50 jaar, heb je een getinte huidskleur, krijg je weinig zonlicht of ben je zwanger? Dan is het verstandig om vitamine D te slikken. Dat geldt ook voor kinderen jonger dan 4 jaar. Vitamine D verkleint de kans op rachitis bij kleine kinderen en osteoporose op volwassen leeftijd. En er is meer.
Waarom vitamine D?
De laatste tijd staat vitamine D steeds meer in de belangstelling. Uit onderzoek blijkt namelijk dat vitamine D nog veel meer doet dan we dachten. Een tekort aan deze vitamine verhoogt het risico op kanker, verzwakt het immuunsysteem, verhoogt het risico op diabetes type 1 en 2 en wordt zelfs in verband gebracht met een verhoogde kans op depressie en een verhoogde bloeddruk.
Waar komt vitamine D in voor?
Je huid maakt vitamine D aan wanneer deze wordt blootgesteld aan zonlicht. Maar je krijgt deze vitamine ook via voeding binnen. Vooral in de wintermaanden, als je weinig zonlicht ziet, is dat extra belangrijk.Vitamine D komt onder andere voor in margarine, halvarine en vette vis (paling, zalm en makreel). Vitamine D zit niet in olijfolie en zonnebloemolie.
Mensen die extreem weinig vet eten (bijvoorbeeld bij anorexia nervosa) lopen een verhoogd risico op tekorten. Daarnaast blijkt ook dat mensen die te zwaar zijn een hoger risico lopen omdat vitamine D wordt opgeslagen in het vetweefsel.
Aan de pil dus?
Een deel van de volwassenen haalt genoeg vitamine D uit zonlicht en uit voeding. In sommige situaties zul je echter extra vitamine D moeten innemen.Hoeveel vitamine D heb je dan nodig? Zwangeren, jonge kinderen en vijftigplussers hebben voldoende aan een supplement van 10 mcg vitamine D.Heb je last van botontkalking, kom je weinig buiten en heb je een donkere huidskleur dan is een hogere dosis aan te bevelen.
Heeft meer slikken zin? Hoe meer hoe beter gaat niet altijd op. Je kunt namelijk ook te veel slikken, met allerlei risico’s van dien. Snel zal dit echter niet gebeuren. Als je zo’n 25 mcg slikt, dan is dit meer dan voldoende en nog altijd ruim binnen de veilige marge.
Twijfel je of je niet te veel (of juist te weinig) vitamine D binnenkrijgt? Je kunt je vitaminestatus ook door de huisarts laten beoordelen via het lab. Dit kan bijvoorbeeld zinvol zijn als je extreem moe bent of diabetes type 1 of 2 hebt. Goed om te weten is dat bij een vitamine D-status van meer dan 220 mmol/l het risico op een vitamine D-vergiftiging toeneemt.
Smeren in de zon
Wist je dat zonnebrandcrème met een factor boven de 8 Vitamine D niet meer goed doorlaat? Uren onbeschermd bakken in de zon is nooit aan te raden, maar zorg dat je elke dag in ieder geval even zonlicht pakt.Wil je meer weten over vitamine D, vitamine D-tekort en hoe je meer vitamine D via voeding kunt binnenkrijgen? Onze diëtisten vertellen je graag meer. Neem contact op voor het maken van een afspraak [link].
Verder lezen
https://www.voedingonline.nl/uploaded/FILES/Algemeen/EADV%202012_3%20Artikel%20vit%20D.pdf
https://www.vitamine-info.nl/nieuwsartikel/article/wat-doet-vitamine-d-126