Vernieuwde voedingsrichtlijnen bij hart- en vaatziekten?

De richtlijnen goede voeding blijven de basis!

De Gezondheidsraad publiceert al jaren voedingsrichtlijnen voor het volk. Waar vroeger de richtlijnen meer gericht waren op het voorkomen van tekorten, ligt het accent in de richtlijnen tegenwoordig meer op de preventie van welvaartsziekten als overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten. Een belangrijke en mooie trend die we de laatste jaren zien is dat er een verschuiving plaatsvindt naar het adviseren van meer plantaardige voeding. Ook krijgt de vermindering van de intake van suikers meer aandacht. Weten jullie nog dat in 2005 het Voedingscentrum vruchtenhagelslag als voorkeursproduct adviseerde? Gelukkig zijn we tegenwoordig minder bang voor vet en heeft een gekookt eitje, avocado of broodje pindakaas een veel gezonder imago gekregen.

Nog even op een rijtje het advies van de Gezondheidsraad in het kort (bron: de Gezondheidsraad)

  • Eet meer plantaardig en minder dierlijk
  • Eet dagelijks ten minste 200 gram groente en ten minste 200 gram fruit
  • Eet dagelijks ten minste 90 gram bruin brood, volkorenbrood of andere volkorenproducten
  • Eet wekelijks peulvruchten
  • Eet ten minste 15 gram ongezouten noten per dag
  • Neem enkele porties zuivel per dag, bijvoorbeeld melk of yoghurt
  • Eet een keer per week vis; bij voorkeur vette vis
  • Drink dagelijks drie koppen groene of zwarte thee
  • Vervang geraffineerde graanproducten door volkorenproducten
  • Vervang boter, harde margarine en bak- en braadvet door zachte margarine, vloeibaar bak- en braadvet en plantaardige oliën
  • Vervang ongefilterde koffie door gefilterde koffie
  • Beperk de consumptie van rood vlees en met name bewerkt vlees
  • Drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken
  • Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag
  • Beperk de inname van keukenzout tot maximaal 6 gram per dag
  • Het gebruik van voedingsstofsupplementen is niet nodig, behalve voor mensen die tot een specifieke groep behoren waarvoor een suppletieadvies geldt

Meer lezen? Het hele rapport van maar liefst 95 pagina’s is hier na te lezen: file://10.201.11.226/HomeFolders/EV-4941-02/Downloads/201524_Richtlijnen+goede+voeding+2015.pdf

Pas op voor de standaard!

De richtlijnen voor goede voeding zijn een goede basis, maar ze zijn wel redelijk gemiddeld. Zo zal een tiener in de groei niet volstaan met drie sneetjes brood en zal een cliënt met ernstige insulineresistentie niet gaan afvallen op al die boterhammen en stuks fruit. Dat klinkt logisch, maar het is toch goed om nog eens te benadrukken. Maatwerk is en blijft hierin super belangrijk!

De aanbevelingen bij hart- en vaatziekten

Begin 2023 heeft de gezondheidsraad, specifiek voor mensen met hart- en vaatziekten, de richtlijnen nog eens onder de loep genomen. Deze richtlijnen zijn gebaseerd op de standaard richtlijnen van de voedingsraad maar hebben toch een paar kleine verschillen. Hieronder even de verschillen op een rij:

  • Eet een visje meer

Eet een visje meer dan de basisrichtlijn van één keer per week. (Over de soort vis kan vanuit onderzoek geen uitspraak worden gedaan, dus neem vooral welke je lekker vindt! Gefrituurde kibbeling niet al te vaak, al vind ik het persoonlijk wel erg lekker 😊.)

  • Overweeg het gebruik van plantensterolen

Deze zijn verkrijgbaar in tabletvorm, maar kunnen ook toegevoegd zijn aan producten zoals halvarine of zuivelproducten. Zelf zou ik als diëtist de voorkeur willen uitspreken voor het suppleren van plantensterolen. Zo krijg je eenvoudig een vaste hoeveelheid plantensterolen binnen. Toch liever in halvarine? Weetje: je moet dan minstens 5 sneetjes per dag nemen om aan de aanbevolen hoeveelheid te komen; niet voor iedereen haalbaar toch?

  • Supplementen met omega 3

Deze zijn ook opnieuw bekeken bij de doelgroep hart- en vaatziekten, maar hier is nog niet voldoende bewijs voor. In vergelijking met twee keer per week vis is er geen extra gezondheidswinst aangetoond. Heb je echter moeite met twee keer per week vis eten, dan is mijn visie als diëtist dat een dergelijk supplement zeker de moeite waard kan zijn om te proberen.

Kortom, voeding is een hot item. Er wordt veel onderzocht en we weten enorm veel, maar nog lang niet alles. Houd het gezond, maar ook haalbaar en gezellig voor jezelf!

Kom je hier niet uit of wil je gewoon graag eens een persoonlijk voedingsadvies? Of heb je hulp nodig bij overige voedingsgerelateerde vragen? Onze diëtisten staan voor je klaar. Neem contact op met onze receptioniste via: 023 557 33 44 of stuur een mailtje naar receptie@dewinter.nl. Een telefonisch consult is ook altijd mogelijk!

Laatste nieuws & blogs

Nieuws

Train jouw buik!

Gewichtheffen, sprinten, kogelstoten, fitness en ga zo maar door. Prestaties spelen hierbij vaak een grote rol. Om een betere prestatie te krijgen, is er best

Lees verder »