Vergoeding diëtist

Alles over vergoedingen rondom dieetadvies

Gezond eten t.b.v. Te hoog cholesterol
Weegschaal, checken of je overgewicht hebt
Man met overgewicht

Heb je wel eens nagedacht wat er aan diëtist vergoeding allemaal mogelijk is? Op deze pagina leggen wij je onder andere uit wat deze mogelijkheden zijn, welke vormen van vergoedingen er bestaan en waar je rekening mee moeten houden. Als je meer vragen hebt (over vergoeding diëtisten) dan willen wij ze natuurlijk ook voor je beantwoorden. Neem in dat geval direct contact met ons op via onderstaande knop.

Inhoud

Heb je een verwijzing nodig van de huisarts, voor de diëtist?

Als jouw huisarts of specialist constateert dat je voeding gerelateerde klachten of gezondheidsproblematiek hebt, kan hij je doorverwijzen naar een diëtist. Ook kun je op eigen initiatief aan de huisarts of specialist vragen of hij je kan doorverwijzen naar de diëtist. Bijvoorbeeld omdat je specifieke vragen hebt. Je krijgt in beide gevallen een verwijsbrief mee met daarin de vraagstelling voor een bepaalde behandeling. Neem deze verwijsbrief altijd mee naar het eerste consult.

Van veel verschillende zorgverleners kun je voedingsadviezen of beweegadviezen krijgen. Dit is nuttig bij onder andere overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten, hoog cholesterol, hoge bloeddruk, astma en COPD. Wanneer ga je naar wie? En wat krijg je vergoed? Vraag het vooral aan ons, wij kunnen je helpen aan de juiste specialist, of je adviseren over een mogelijke vergoeding voor de diëtist!

Spelen er medische zaken, dan heb je een verwijsbrief met een medische indicatie nodig van je (huis-)arts of specialist. Dit om te zorgen dat wij alle relevante informatie hebben zodat we je goed kunnen adviseren. Is er geen medische reden, dan kun je zonder verwijzing naar de diëtist. De diëtist is vrij toegankelijk. In het geval van specialistische zorg adviseren we je om altijd informatie op te vragen bij jouw zorgverzekeraar. Hieronder kun je alvast een kijkje nemen bij een aantal grote zorgverzekeraars.

Wordt de diëtist vergoed?

Dieetadvies door één van onze diëtisten wordt gedeeltelijk vergoed door de basisverzekering van alle zorgverzekeraars. Dat betekent dat je een vergoeding krijgt voor de eerste 3 behandeluren per kalenderjaar. Bij meer behandeluren zal je zelf de kosten moeten dragen of een aanvullende verzekering nodig hebben. Deze basisverzekering ontvang je alleen als er geneeskundig doel is. Dat wil zeggen in de volgende gevallen:

  • Je hebt ondergewicht (BMI van 18,5 of lager);
  • Je hebt overgewicht (BMI van 25 of hoger);
  • Je hebt hoge bloeddruk, hart- en vaatproblemen of hoge cholesterol;
  • Je hebt diabetes;
  • Je bent overgevoelig voor bepaalde voeding of allergieën;
  • Je hebt maag- darmproblemen of een hieraan gerelateerde ziekte.

Je hoeft geen eigen risico te betalen indien de vergoeding van dieetadvies plaatsvindt via de zogenoemde ‘ketenzorg’Onder ketenzorg vallen onder andere huisartsen en diëtisten. Ook voor kinderen tot 18 jaar geldt geen eigen risico. Iemand kan zonder verwijzing gebruik maken van dieetadvies. Dit noemt men: Directe Toegankelijkheid Diëtist (DTD).

Vergoeding diëtist - de mogelijkheden

Vergoeding diëtist: wat krijg ik vergoed?

Basisverzekering

De kosten voor dieetadvisering worden door de zorgverzekering vergoed vanuit de basisverzekering voor maximaal 3 uur per jaar per persoon. Kinderen tot 18 jaar hoeven geen eigen risico te betalen.

Aanvullende verzekering

Als je naast je basisverzekering een aanvullend pakket hebt wordt hieruit vaak een extra vergoeding gegeven. Informeer hiervoor bij je zorgverzekeraar of bekijk hun vergoedingenoverzicht.

Gewichtsconsulent vergoeding

Wil je afvallen, maar heb je hiervoor geen medische redenen? Dan kun je naar de gewichtsconsulent gaan. Dat betekent wel dat je in dit geval geen recht hebt op een vergoeding vanuit de basisverzekering. Uiteraard bieden vele zorgverzekeraars wel een aanvullende verzekering voor de gewichtsconsulent. Deze vergoeding kan oplopen tot € 500 euro per jaar. Let wel op dat alleen gewichtsconsulenten vergoed worden die aangesloten zijn bij de BGN (Beroepsbeweging Gewichtsconsulenten Nederland). 

Heb jij (dringend) het advies van een diëtist nodig?

Maak dan meteen een afspraak!

De diëtisten van Voedingsadviesbureau de Winter zijn allen erkende, kwaliteit geregistreerde diëtisten!

Onze specialisten, waaronder Cilia, kunnen jou helpen bij het adviseren over en aanpassen van jouw eetpatroon. Zodat jij niet alleen gezonder gaat leven, maar ook lekkerder in je vel zit!

Foto Cilia Driessen

Veelgestelde vragen over het vergoeden van je diëtist

Nee, de diensten van de diëtist zijn vrij toegankelijk. Dan moet het wel gaan om dieetadvies. Spelen er echter medische zaken, dan heb je een verwijsbrief met een medische indicatie nodig van de (huis-)arts of specialist. 

Een doorverwijzing krijg je altijd via je huisarts. 

Uit de standaard basisverzekering krijgt u 3 uur dieetadvies per jaar vergoed. Een diëtist geeft voorlichting en advies over voeding en eetgewoonten, met een medisch doel.

Iedereen heeft recht op een diëtist, tot max 3 uur dieetadvies per jaar. Indien meer nodig dan heb je altijd een doorverwijzing van de huisarts  of ketenzorg nodig.

Bij Voedingsadviesburo de Winter horen we deze vraag vaak. Diëtist, voedingsdeskundige, gewichtsconsulent, voedingstherapeut. Al deze beroepen houden zich bezig met voeding, maar verschillen toch nog behoorlijk van elkaar.

Een diëtist is een specialist op het gebied van voeding, zowel bij ziekte als gezondheid. Je kunt bij een diëtist terecht voor begeleiding bij het ondergewicht, overgewicht of obesitas. Maar ook voor advies bij medische klachten zoals een diabetes, een hoog cholesterolgehalte, hoge bloeddruk of bijvoorbeeld darmklachten.

De combinatie van voeding en medische achtergrond in de opleiding Voeding en Diëtetiek maakt dat een diëtist niet alleen veel weet van eten, maar ook medische kennis heeft. Aan de hand van jouw persoonlijke situatie, mogelijkheden, voorkeuren en medische klachten, adviseert en begeleidt de diëtist je naar een ander eetpatroon. Vaak gebeurt dit door dieper in te gaan op iemands eetgewoonten maar ook de beweeg- en leefgewoonten komen aan bod.