Van je familie moet je het hebben; kans op voedselallergie bij mijn (ongeboren) kindje

Een voedselallergie komt vaak voor in het eerste levensjaar van je kindje. Het maagdarmkanaal is namelijk nog niet helemaal volgroeid, waardoor een allergie makkelijker kan ontstaan. Zijn er maatregelen tijdens de zwangerschap om een allergie te voorkomen? Wat heeft erfelijkheid voor invloed op mijn baby? Wat kunnen wij als diëtist voor jouw en je baby betekenen? In deze column lees je hier meer over.

 

Allergie of intolerantie? Een introductie

Voedselallergie en voedselintolerantie wordt vaak door elkaar gehaald. De symptomen lijken namelijk veel op elkaar. Toch zijn er wel degelijk verschillen:Bij een voedselallergie kunnen klachten snel en heftig optreden, bij intoleranties treedt dit binnen maximaal 48 uur op;Bij een voedselallergie is er sprake van een overdreven reactie van het afweer systeem. Er worden antistoffen aangemaakt tegen schadelijke indringers. In dit geval ook tegen stoffen die normaal als onschuldig beschouwd worden. Deze antistoffen noemen we allergenen; Bij voedselintoleranties reageert het lichaam ook op bepaalde voedingsmiddelen, maar het afweersysteem speelt hierbij een minder grote rol. Veelvoorkomende klachten bij een voedselallergie zijn maag-, darm- en/ of huidklachten. Ook luchtwegproblemen, bijvoorbeeld veel slijmvorming, kan een klacht zijn.

Van je familie moet je het hebben

Allergieën zijn meestal erfelijk. Zijn beide ouders allergisch, dan is de kans 80% dat het kind een allergie ontwikkeld. Bij 1 allergische ouder is deze kans 50%. Bij 2 niet-allergische ouders is deze kans 10%. Aanleg om allergisch te reageren krijgt je baby bij de geboorte mee, hier is helaas niks aan te doen. Het ontstaan van klachten kan echter afhangen van de omgeving en voeding en hier is wel wat aan te doen. Er zijn bepaalde maatregelen om de kans op een allergie te verminderen: Stoppen met roken tijdens de zwangerschap; Ook na de bevalling kan roken in de buurt van je pasgeboren baby de kans op een allergie vergroten.Zomin mogelijk stof in huis, gladde vloeren in plaats van tapijt, wasbare knuffels etc.

En voeding dan?

Voedingsmaatregelen zijn niet nodig. Wanneer er tijdens de zwangerschap gevarieerd wordt gegeten, worden er goede prikkels gegeven aan het afweersysteem. Na de geboorte van je baby wordt aangeraden om vanaf 4 maanden te starten met aanbieden van groente- en fruithapjes en allergene voedingsmiddelen(ook pinda, noten, vis, soja). Het uitstellen van bijvoeding na de 6e maand wordt ontraden.

Wat doen wij als diëtist

Vaak is het lastig vast te stellen of iemand voor een bepaald voedingsmiddel overgevoelig  is, ook op latere leeftijd. Iemand heeft bijvoorbeeld al jaren eczeem, maar komt er maar niet achter wat de oorzaak is. Of iemand heeft regelmatig darmklachten, maar ziet geen verband met een bepaald voedingsmiddel. In dat geval kan het een eerste stap zijn om een voedseldagboek bij te houden. Een diëtist kan daarbij helpen en samen proberen te achterhalen of de klachten van voedingsmiddelen komen en zo ja, van welke. Soms is het al duidelijk dat er een allergische reactie optreed bij op een bepaald voedingsmiddel. Dan is het van belang dit voedingsmiddel zo veel mogelijk te vermijden. Ook dan is een dieet nodig. De diëtist weet welke voedingsmiddelen goede vervangers zijn en kan daarnaast een volwaardig dieet op maat maken.

Wil je meer weten over gezonde voeding, heb je behoefte aan persoonlijk advies? Neem gerust contact op voor het maken van een afspraak. De begeleiding van de diëtist valt binnen de vergoeding van het basispakket. Voedingsadviesbureau De Winter, www.dewinter.nl  tel: 023-5573344  info@dewinter.nl

Laatste nieuws & blogs

Blog

Komkommertijd!

Komkommertijd… vroeger was deze tijd voor de komkommerkwekers een hele drukke periode. Terwijl er in de media eigenlijk bijna niets te doen was. Omdat deze

Lees verder »