Gewichtheffen, sprinten, kogelstoten, fitness en ga zo maar door. Prestaties spelen hierbij vaak een grote rol. Om een betere prestatie te krijgen, is er best veel dat je kunt doen. Voor jouw buik denk je daar mogelijk anders over: je kunt gezond eten, genoeg trainen en dan alsnog geen prettig gevoel in jouw buik hebben. Je ervaart bijvoorbeeld buikkrampen, een stekende pijn, winderigheid of een opgeblazen gevoel/spanning in de buik. Dat kan erg vervelend zijn én de sportprestaties in de weg zitten. Wat kun je doen om die buikklachten te verminderen? Lees dat hieronder!
Buikklachten kunnen best vervelend zijn tijdens het bewegen. Het kan je afleiden en jouw energie verminderen. Ook is het mogelijk dat je bepaalde bewegingen minder goed uitvoert, ter preventie van pijn of winderigheid. Er kunnen een aantal oorzaken zijn van de buikklachten, onder andere:
- ziekte, zoals ziekte van Crohn of colitis ulcerosa;
- virus, met als mogelijk gevolg een buikgriep;
- voedselovergevoeligheid;
Vermoed je dat het de eerste is? Ga dan naar de huisarts om dit uit te zoeken. Een bezoek aan de huisarts bij een virus wordt echter pas aangeraden als het langer duurt dan 3 weken of als afwijkende symptomen verschijnen. Voor een voedselovergevoeligheid of allergie kun je het beste naar een huisarts en/of diëtist gaan om de oorzaak en een eventuele grenswaarde te onderzoeken. Voeding kan hierin een grote rol spelen bij het verlichten van de klachten.
Een andere mogelijkheid is dat de timing en/of de samenstelling van jouw eten voor de inspanning niet goed is. Denk hierbij aan de hoeveelheid vezels en vocht die je consumeert, voornamelijk rondom het sporten. Een juiste timing en samenstelling bevorderen een goede werking van het lichaam, zowel tijdens het sporten als daarbuiten. Kijk daarom samen met een diëtist naar de juiste verdeling en samenstelling in jouw eetpatroon, om onder andere voldoende vezels en vocht binnen te krijgen met zo min mogelijk buikklachten.
Op een gegeven moment zal jouw buik wennen aan het nieuwe eetpatroon. Het lichaam heeft wel tijd nodig om dat te kunnen doen, soms wel een aantal weken voordat het (bijna) volledig tot rust is gekomen. Daarmee zul je je prettiger voelen en zal het bewegen gemakkelijker gaan. Train daarom niet alleen jouw spieren of uithoudingsvermogen, train ook jouw buik!
Meer weten over buikklachten bij sporten? Op zoek naar een diëtist die jou kan begeleiden bij jouw klachten of behoefte aan persoonlijk advies? De diëtisten van Voedingsadviesbureau De Winter denken graag met je mee. Maak een afspraak door te bellen naar 023-5573344, stuur een mailtje naar receptie@dewinter.nl of neem een kijkje op onze website: www.dewinter.nl